
“Bør jeg binde renten på studielånet?” Svaret får du her!
“Bør jeg binde renten på studielånet?
Fra 1 november 2020 settes den flytende renten i Lånekassen ned til 1,391 %. Det er historisk lavt!
Hva fastrenten blir fra 1 november vet vi ikke ennå. De aller fleste tidligere studenter har flytende lån, det vil si 645 000 stk. Kun 43 000 har valgt å binde renten. Men vi alle stiller oss nok fra tid til annen spørsmålet “bør jeg binde renten på studielånet?”
Svaret på det avhenger av flere ting. Og spesielt bør du spørre deg selv hvorfor vurderer å binde renten.
1. Er det fordi du tror at du kommer til å tjene på?
2. Eller vil du ha forutsigbarheten en fastrente innebærer?
Fastrente gir forutsigbarhet
Hvis det er forutsigbarheten som er viktigst for deg så er svaret ja. Da bør du binde studielånerenten.
Da vet du akkurat hva du kommer til å betale i den perioden du har bundet renten. Og det gir en trygghet i økonomien din.
Det betyr ikke at du automatisk vil tjene på å binde renten, men du vet hvilken sum du skal forholde deg til deg til hver eneste måned fremover i mange år.
Det kan være smart hvis du:
- er usikker på om du har jobb fremover
- eller hvis du vet at du vil ha veldig variable inntekter
Da kan det føles godt å ha en viss trygghet i hva utgiftene kommer til å bli de nærmeste årene.
Tror du at du kommer å tjene penger på å binde renten? Tenk igjen.
Hvis du vurderer å binde renten fordi du tror at du kommer til å tjene penger på det da er jeg mer usikker om det er et godt valg. I sosiale medier har jeg hørt argumenter for å binde renten nå med begrunnelsen at “renten kan ikke bli lavere”. Argumentet er at styringsrenten ligger på null, og derfor kan renten i Lånekassen bare stiger frem over.
Den tankegangen er jeg ikke enig i, og jeg skal forklare hvorfor.
Studielånsrenten følger boliglånsrentene, ikke styringsrenten.
I teorien stemmer det at renten i Lånekassen ikke kan bli lavere, HVIS man tenker seg at lånerenten følger styringsrenten slavisk.
Men lånerenten følger de 5 beste boliglånsrentene, og er dessuten fratrukket 0,15 %. Hvis boliglånene blir billigere vil også studielånsrentene bli billigere.
Ting som kan føre til lavere studielånrente
Negativ rente
Blir det dessuten negativ rente vil det legge press på bankene om å sette ned sine utlånsrenter. Og det vil påvirke studielånsrenten.
Konkurranse om boliglånkunder
Det kan oppstå en situasjon hvor bankene må konkurrerer om kundene sine mer enn de gjør i dag. Og at bankene bruker boliglånsrente for å tiltrekke seg flere kunder. Da vil det kunne bli en priskrig, som gjør at rentene settes ned. Og det vil selvfølgelig også påvirke renten i lånekassen. Det er kanskje ikke så trolig, for at det skal skje må nok vi kunder bli enda flinkere til å forhandle om boliglånsrenten vår.
Krav om lavere marginer
Det kan også komme krav om at bankene ikke skal ha så store marginer som i dag og det vil føre til nedgang i boliglånsrenten. Som i sin tur gjør at studielånsrenten synker.
Fastrente lønner seg ikke
Hva som skjer fremover vet ingen, fastrente har omtrent aldri lønt seg over tid. Så hvis planen er å tjene penger på å binde renten, vil du nok heller tape på det.
– Generelt er rådet at fastrente aldri vil lønne seg økonomisk. Du kjøper deg en forsikring som bankene tar seg betalt for.
Kjell Jørgensen, førsteamanuensis i finans på Handelshøyskolen BI.
For forutsigbarheten kan det være verdt å betale litt ekstra for fastrente. Men det faktum at studielånsrenten er historisk lav er ingen garanti for at den fremover vil øke.
Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay
Relaterte innlegg
3 måter å spare penger på boliglån
Hva drømmer du om? Nå målene med fondssparing i Kron!
Spare penger på strøm!

