Crowdfunding,  Økonomi

Min investeringsstrategi med crowdfunding

Min investeringsstrategi med crowdfunding

Reklame//
Dette er et innlegg med en affiliate link til Kameo. Det betyr at hvis du ønsker å bli investor hos Kameo og benytter deg av linken vil jeg få en liten sum av Kameo. Jeg anbefaler og gjør reklame kun for relevante økonomiske produkter. Og investering i crowdfunding kan jeg virkelig gå god for. Jeg har selv over 30 lån, og stor interesse for utlån til små bedrifter. Hvis du velger å bruke linken vil det selvfølgelig ikke koste deg noen ting.

I det siste har jeg skrevet en del om crowdfunding, som for eksempel hvordan man minimerer riskoen og en oppdatering på mine investeringer i crowdfunding.

Nå skal jeg fortelle om hvordan min investeringsstrategi med crowdfunding ser ut. En investeringsstrategi høres kanskje avansert ut. Det trenger det ikke å være. Det handler egentlig bare om hva du ønsker å oppnå med investeringene. Og stort sett bør det handle om å balansere risiko mot avkastning.

Jeg vil ikke ta for høyre risiko, og må derfor akseptere en fornuftig avkastning. Hva som er en fornuftig avkastning avhenger av hvilken type investering det er snakk om.
Om du får tilbud om 5 % avkastning på en sparekonto, burde det ringe noen alarmklokker. Hvorfor tilbyr en bank så høy rente når alle andre banker stopper på maks 2 % avkastning?

Fornuftig avkastning med crowdfunding

Når det kommer til crowdfunding mener jeg en fornuftig avkastning er mellom åtte til 12 % per år. Det tilsvarer et lån i grad A til C hos Kameo, og grad B eller C hos Fundingpartner. Da har du en balansert risiko vs avkastning, men du kan fortsatt tape en del av pengene dine.
I innlegget “Crowdfunding- hvordan jeg velger investeringer” har jeg skrevet mer om hva du bør legge vekt på før du investerer.

Investeringsstrategien består av 3 deler

Min investeringsstrategi med crowdfunding består av 3 deler.
Pengene jeg investerer i crowfunding skal oppnå disse tingene:

  • høyere avkastning enn på bankkonto
  • kortsiktig investering
  • jevn strøm med utbetalinger hver måned.

Høyere avkastning enn på bankkonto

Dette punktet er ikke så vanskelig å oppnå. Renten på bankkontoer i dag er ikke spesielt høy. Spesielt som jeg ikke ønsker å sponse forbruksbankene, og heller har sparepengene i vanlig bank. Som sagt er avkastningen i crowdfunding gjerne mellom åtte til 12 % per år. Og det skal mange renteøkninger til før innskuddsrenten nærmer seg det nivået.

Kortsiktig investering

Det meste av mine sparepenger er investert i fond. Det betyr at det er langsiktig sparing, gjerne 10-20 år frem i tid. Men jeg har også behov for å spare penger kortsiktig. Da passer crowdfunding perfekt! Løpetiden på lånene er ofte 12- 24 måneder. Men noen av lånene mine er så lange som 36 og 48 måneder.
Jeg har tenkt å investere i et lån på bare 8 måneder, med en rente på 8%. Det er en bedre avkastning enn å ha penger stående i banken.

For å klargjøre så er dette IKKE min bufferkonto jeg investerer i crowdfunding. Den står for seg og venter på å bli brukt på uforutsigbare hendelser. Hvilke penger og hvor mye jeg investerer i crowdfunding forteller jeg om senere i innlegget.

Jevn strøm med utbetalinger hver måned

Dette er drømmen for oss som søker økonomisk frihet. Å få en jevn strøm med penger inn på konto hver måned er gull! I dag gir crowdfunding meg ca 1 000,- i renter hver måned. Langt i fra noe jeg kan leve på. Men om 10 år ser jeg for meg at avkastningen fra alle mine ulike investeringer vil være nok til å være helt økonomisk fri.

For få en jevn strøm av penger må jeg investere i mange lån. Og det er bare en fordel. Fler lån gir en redusert risiko.

I dag, 3 oktober 2020, har jeg investert i 32 lån. Sannsynligheten for at alle lån skal bli misligholdt er veldig lav. Hadde jeg satt alle de pengene i et lån hadde risikoen vært mye større. Derfor velger jeg heller å investere en lavere sum i hvert enkelt lån, enn å sette en stor sum i et lån.

Pengene jeg tjener på crowdfunding går til reinvestering

Så hvor kommer disse pengene jeg investerer i crowdfunding fra?
Det er todelt. En del av de er penger som er “til overs” hver måned. Og den andre delen er avdrag fra mine lån.
I juli fikk jeg inn 5 527,- fra lånene mine. Av det var 74 % avdrag, og 26 % renter. Jeg tjente altså 1 424,- på crowdfunding i juli 2020.

Samme måned investerte jeg i 4 lån og totalt for 11 000,-. Det betyr at i juli så har jeg brukt 5 473,- av mine egne sparepenger for å investere i lån. Resten kommer fra avdrag og renter.

Kjøp og fortjeneste i 2020

Beløpene jeg investerer varier fra måned til måned. Noen måneder kommer det ingen lån, eller prosjektene frister ikke. Andre måneder investerer jeg i flere.
Fra januar til juli 2020 investerte jeg i 11 lån, og totalt 38 000,-.
Det er et gjennomsnitt for de første 7 månedene i 2020 på ca 5 400,- per måned.
Samtidig har jeg i år fått utbetalt 28 277,- i renter og avdrag. Det gir et gjennomsnitt på ca 4 000,- i renter og avdrag hver måned.

Hvilket betyr at jeg har brukt knappe 10 000,- av sparepengene mine på å investere i nye lån.

Planen fremover

Planen er å jevnt og trutt investere i nye lån, og at det hver måned skal komme inn en større sum penger på konto. Mitt første mål var å ha en passiv inntekt på 1 000,- i måneden. Det har jeg nådd, takket vare crowdfunding, aksjer og oversettelse av en bok i 2019.

Neste mål er å oppnå 2 000,- per måned!
Siden ikke alle lån betaler avdrag hver måned vil det fra tid til annen komme større utbetalinger. Det har jeg en plan for hvordan jeg skal balansere bedre. Det forteller jeg om i et senere innlegg om min strategi for å nå jevne utbetalinger hver måned.

Investeringer i crowdfunding

Kanskje passer investeringer i crowdfunding for deg. Du må tåle litt høyere risiko enn banksparing og fond, samtidig er det en mulighet til å lære mer om investeringer og hvordan selskaper fungerer.

Hvis du ønsker å investere i crowdfunding kan du gå direkte til Kameo og registere deg som ny investor.

Mitt råd er å starte smått.
1. Følg med en stund på hvilke type lån som kommer ut.
2. Velg gjerne et lån med en lavere risiko, som gir cirka 8-10 %
3. Invester en mindre sum, kanskje 500 eller 1 000,- første gangen.
4. Se hvordan det fungerer med tilbakebetalinger og ta en avgjørelse på om du har lyst å investere i flere lån.


Leave a Reply