Mål,  Økonomi,  Økonomi i media,  Privatøkonomi

Lage en samboerkontrakt, er superenkelt!

Lage en samboerkontrakt

Er du samboer? Har du og partneren din laget en samboerkontrakt? Antageligvis ikke. De aller fleste samboere i Norge har ikke en samboerkontrakt. Og helt ærlig, det er bare noen uker siden vi her i huset fikk somlet oss til å lage en.
Det er enda en av de tingene som er veldig smart å gjøre, men som ikke prioriteres i hverdagen.

Hvorfor er det smart å lage en samboerkontrakt?

Er du gift trenger du ikke å tenke så mye på hva som skjer hvis forholdet ryker. Du har rettigheter som reguleres av lover. Men det gjelder ikke samboere. Der er det stort sett regelen ” det du har med deg inn i forholdet tar du med deg ut” som gjelder.

Mange samboere har en felles økonomi hvor den ene parten, ofte mannen, kjøper de dyre håndfaste tingene, som bil, båt og kanskje møbler. Og kvinnen mange ganger bekoster det som forbrukes, som klær og mat. Spist er spist, og det kan ikke fordeles hvis dere går fra hverandre. Men det kan bilen, båten og møblene. Hvis du kan vise til at du vært med og finansiert det. Med en samboerkontrakt blir det enkelt å holde styr på hvem som eier hva, og om dere eier ting likt.

Samboerkontrakt er aktuelt, for alle


Hadde jeg visst hvor enkelt det er hadde jeg gjort det for lenge siden. Men det tok over tre år som samboere før vi klarte å få til å lage en samboerkontrakt.
Dagen etter vi skrev under kontrakten var tilfeldigvis en journalist fra VG+ interessert i å skrive om temaet. (Artikkelen er bak betalingsmur).
Og Oddgeir og jeg havnet på forsida. Jeg er mer linselus enn min bedre halvdel, men hvis dette gjør at fler får opp øynene for hvor viktig det er med samboerkontrakt tror jeg han synes det er verdt det :-).

Tips til parøkonomien

Journalist Ida Lokland spurte om mine tips rundt parøkonomi og kort fortalt er dette noe jeg synes er viktig:

 • Snakk om økonomi i hverdagen!
  Om små og store ting, som hvilke regninger som skal betales og hvem som skal gjøre det. Er det noen ting dere trenger å kjøpe, som vinterdekk, jakke til ungene, ny sofa? Jo mer dere snakker sammen desto mindre skummelt blir det med økonomi. Det gjør også at dere blir et team og ikke motstandere.
 • Legg om en rettferdig fordeling av pengene.
  Noen foretrekker felles økonomi, andre vil ha fullstendig styring på sine egne penger. Alle måter er bra, så lenge dere er enige og føler at det er rettferdig. Hvis den ene tjener veldig mye mer enn den andre kan det være en ide at dere bidrar utifra evne. Den med mer i lønn kan betale 60 % av utgiftene og den andre 40 %. På den måten får dere begge penger til overs til å gjøre hva dere vil med.
 • Hvis dere krangler om penger:
  tenk gjennom hva som skaper problemer? Er det at den ene bruker mer enn den andre? Har dere forskjellige tanker om hva dere bør bruke penger på? Snakk om hvilke ønsker dere har og hvordan dere kan oppnå de. Hvis den ene liker dyre klær og den andre vil spare mer må dere finne en løsning hvor dere begge får litt av det dere vil. Kanskje blir klesbudsjett redusert litt og sparinga må kuttes bittelitt.

Lage en samboerkontrakt tar få minutter

Når dere har fått snakket om økonomi og funnet en god måte å styre pengene på er det på tide å lage en samboerkontrakt. Vi brukte en mal fra DnB som er veldig enkel, men det finnes mange andre du kan bruke. Nedenfor ser du de 4 sidene av samboerkontrakten.

Alt dere trenger å fylle ut er:

 • navn og personnummer
 • eiendeler som eies alene
 • eierskap på boligen og eventuell fritidsbolig
 • fordeling av gjeld
 • eventuelle forsikringer dere har hvor den andre er begunstiget

Det tar ikke mange minutter å lage en samboerkontrakt, og det mener jeg det er verdt. Hvis forholdet ryker har dere spart dere for mange diskusjoner. Og kanskje blir det litt mer stuerent å snakke om økonomi der hjemme?

Når dere først er i gang kan det være en ide å tenke på testament. Vi jobber med saken og jeg har vært i kontakt med Justify på chat. De tilbyr digitalt testament som kvalitetssikres av jurist. Prisen er mye lavere enn hos vanlige advokater, 2 199 kr i stedet for rundt 5 000 kr. Jeg har ikke prøvd det ennå, men du kan forvente et blogginnlegg om testament når vi fått somlet oss til å fikse det.

Relaterte innlegg

Ta kontroll over økonomien

Min plan for økonomisk frihet

Økonomisk frihet er nærmere enn du tror

Leave a Reply