Barn og økonomi,  Økonomi,  Privatøkonomi

Guide om ny arvelov som kommer 1. januar 2021

Guide om ny arvelov

Fra 1. januar 2021 er det en ny arvelov som gjelder. Det er noen nye punkter som kan ha mye å si for din økonomi. Selv om det er et veldig vanskelig tema har jeg her samlet en del fakta i en guide om ny arvelov.

Viktig med testament

Personlig har jeg i lang tid vært klar over at det vil være veldig gunstig for meg og samboeren å lage testament. Vi har både særkullsbarn og felles barn og det gjør ting litt mer komplisert når det kommer til arv. Men i en hektisk hverdag blir det ikke prioritert. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis noe skulle skje med en av oss. Derfor synes jeg det er viktig å lage en guide om ny arvelov. Både for å informere andre og samtidig legge litt press på meg selv for å få disse tingene på plass.

Siden jeg ikke er jurist velger jeg å sitere sikre kilder som for eksempel artikler skrevet av eksperter på området.

Her kommer altså informasjon om de nye reglene i arveloven, og spesielt forskjellene hvis du er gift eller samboer.

1. Pliktdelsarven øker

Pliktdelsarv er den del av arven som barna dine har krav på. Det kan du ikke testamentere bort til noen andre.

I den gamle loven fikk hvert barn minst 1 milion kroner i pliktdelsarv. Det endres i den nye loven, og fremover har hvert barn krav på 15 G.
G står for grunnbeløp og 1. mai hvert år indeksreguleres beløpet. I 2020 tilsvarer 1 G 101352 kroner. Det betyr at 15 G er 1 520 265 kroner. Og den summen vil øke hvert eneste år.

Huseierne skriver om dette her og har et eksempel:

2. Samboere arver fortsatt mindre enn gifte

I den gamle arveloven måtte samboere ha felles barn for å rett å arve hverandre. I den nye loven vil samboere som har, venter, eller har hatt barn sammen ha krav på arv. Men loven gir deg kun rett på 4 G, som er litt over 400 000 kroner. I følge Advokatfirmaet Nicolaysen kan du i testament bestemme at samboer skal arve mer eller mindre enn 4 G. Rettighetene til samboere er ikke like store som for gifte. Som for eksempel å sitte i uskiftet bo. Det gjelder som oftest bare samboere med felles barn.

Hentet fra Advokatfirmaet Nicolaysen

Samboere med felles barn

Help finner vi informasjon om uskiftet bo. De spesifiserer at det bare er samboerens felles bolig og innbo, pluss hytte og bil som inngår i uskiftet bo. Andre verdier som fond eller aksjer vil ikke være en del av det. Det viser hvor viktig det er med testament. Hvis man ønsker å arve hverandre.

Hentet fra Help.no

Samboere uten felles barn

Samboere uten felles barn arver ikke hverandre. Akkurat som før. For at du skal få lov til å bli sittende med deres felles bolig hvis samboeren din dør må du få samtykke fra samboeren sine barn.

Hentet fra Help.no

Det er mange flere endringer i den nye loven, og noen kan du lese om her på Huseierne.no.

Hvor mye arver ektefelle og barn?

Det kan kanskje virke som at barnas arv går før ektefellen. Det stemmer ikke. Hvis deres er gifte har du krav på 1/4 av arven hvis partneren din dør. Etter det vil barna få sin arv på 15 G hver. Teksten nedenfor er hentet fra Familierettsadvokatene. (Tallene er ikke oppdatert siden 2019.)

Hente fra Familierettsadvokatene

Hvis boet ikke har en formue over 4 G, som er cirka 400 000 kroner, vil ektefellen arve alt. Har boet en formue over 400 000 kroner vil du som gift arve 1/4 av verdiene. Resten skal avdødes barn arve. En samboer med felles barn vil uten testament alltid arve maks 4 G.

Sørg for å ha testament!

Uansett om du er gift eller samboer kan det være smart å skrive testament. Der bestemmer du hvem som skal arve hva. Bortsett fra pliktdelsarven til barna. Den kan du ikke testamentere bort til andre.

Siden samboere ikke har samme rettigheter som gifte er det enda viktigere med kontrakt for å sikre dere hvis en dør. Det er kun med et gjensidig testament som samboere vil arve hverandre ut over 4 G.

Smarte penger har noen gode eksempler på hvordan situasjonen kan bli for samboere når det kommer til arv.

Nordea har også skrevet en artikkel med veldig mye nyttig informasjon om testament. Der finner du blant annet info om fordeling av familieeid virksomhet eller investeringsselskap. Det er også en del forslag til hvordan hytta kan fordeles.

Eksempel på testament

Det går å skrive et testament helt selv uten at det koster noe. Eksempel på testament og mye god informasjon finner du på Forsikringsportalen. Siden er ikke oppdatert på de nye reglene i loven som kommer. Noe som er nytt i arveloven fra 1.januar 2021 er at vitnene som signerer på testamentet ikke trenger å gjøre det samtidig.

Advokatsmart finnes det også informasjon om testament, og du kan få tilbud fra 5 advokater uten kostnad.

Hvis du går til advokat kan du nok regne med å betale alt fra rundt 2 000 kroner til over 10 000 kroner for et testament. Alt avhenger av hvor komplisert situasjonen er. Noen tilbyr fastpris, og da må du regne med rundt 5 000 kroner.

Ofte har vi verdier for mange millioner som bolig, bil og hytte. Da er kanskje en investering i et testament til under 10 000 kroner verdt prisen?

Søk råd

Arv er vanskelig og dette innlegget er tenkt som en liten guide til arveloven. Du finner ikke alle svarene her og kanskje er det best å ta kontakt med en advokat hvis du har spørsmål rundt arv.

Relaterte innlegg

Hvis du ønsker å lese mer om sparing har jeg samlet de fleste innleggene her.

Er du mer interessert i fondssparing finner du fondssparing for nybegynnere her.


Image by Please Don’t sell My Artwork AS IS from Pixabay 

Leave a Reply