
Crowdfunding kan være et alternativ til banksparing
Crowdfunding kan være et alternativ til banksparing
Reklame//
Dette er et innlegg med en affiliate link til Kameo. Det betyr at hvis du ønsker å bli investor hos Kameo og benytter deg av linken vil jeg få en liten sum av Kameo. Jeg anbefaler og gjør reklame kun for relevante økonomiske produkter. Og investering i crowdfunding kan jeg virkelig gå god for. Jeg har selv ca 35 lån, og stor interesse for utlån til små bedrifter. Hvis du velger å bruke linken vil det selvfølgelig ikke koste deg noen ting.
Har du penger til overs som du ønsker skal forrente seg? Da kan du se langt etter en god avkastning i banken. Beste innskuddsrentene i forbruksbanker ligger nå på ca 1,5 % (november 2020), og i vanlige banker ofte en prosent lavere. Når vi trekker fra inflasjonen, som et vanlig år forventes å ligge på ca 2 % vil du tape på å ha penger i bank. Prisene på varer og tjenester stiger, og innskuddet ditt holder ikke samme tempo. Du får rett og slett mindre verdi for pengene dine.
Er tidshorisonten din lang, mer enn 5 år, vil jeg anbefale deg å gå for fondssparing. På sikt vil det gi høyere avkastning enn i banken.
Men hva hvis du har behov for pengene om noen få år? Hva bør du gjøre da?
Crowdfunding passer for kortsiktige investeringer
La meg introdusere Crowdfunding for deg!
Crowdfunding er en investering hvor du låner ut penger til små og mellomstore selskap. Selskapet får penger til et prosjekt de ønsker å gjennomføre, og du får en avkastning på ca 8-12 %.
Når bankrenten er så lav som den er nå er det vanskelig å få en god avkastning uten å binde pengene i lang tid. Da kan crowdfunding være et alternativ. Renten er mye høyere enn i bank, og løpetiden på lånet er ofte mellom 12 og 36 måneder.
Med andre ord kan denne type investering passe for deg som:
- ikke har lang nok horisont til å spare i aksjefond
- ønsker en god avkastning på kort sikt
Kameo satser på kvinnelige gründere
Du kan for eksempel investere gjennom Kameo. Der får du mulighet til å investere i lån i Sverige, Norge og Danmark og i tillegg støtte kvinnelige gründere gjennom “Equality investment lån”. Kort fortalt får kvinnelige grundere mindre tilgang til kapital enn menn. Og der ønsker Kameo å bidra gjennom å ha fokus på kvinnelige låntakere.

Flere fordeler med Crowdfunding
Det er også andre fordeler med Crowdfunding. Som at du kan bli lånegivere med en innsats på så lite som 500 eller 1000 kr. Det gjør at du kan teste å investere i et lån og se hvordan du opplever prosessen.
En annen fordel er at du får renter inn på kontoen din hver eneste måned. Og i noen lån betaler selskapet avdrag månedlig. Det gir en jevn passiv inntekt, og du kan velge om du vil bruke pengene eller reinvestere i nye lån. Rentene du får er selvfølgelig skattepliktige, og skatten er i 2020 på 22 %.

Risiko
Før du bestemmer deg for å sette sparepengene i noe annet enn banken må du tenke nøye gjennom hvor høy risiko du ønsker å ta. Risiko og avkastning henger sammen. Jo høyere risiko du tør å ta, desto høyere avkastning kan du forvente å få. Men det betyr ikke at du bør fokusere på høyest mulig avkastning. Det viktigste er at du føler deg komfortabel med det risikonivået du velger. Hvis du er en person som fort blir nervøs når børsen svinger, og liker kontroll og trygghet vil jeg ikke anbefale å sette noe av sparepengene i Crowdfunding. Da er det bedre at du har pengene dine på sparekonto.
Ingen garanti når du investerer
Hele ideen med Crowdfunding er å låne ut penger til selskaper, som så får mulighet til å vokse, starte nye prosjekt eller fullføre i igangsatte prosjekter. Du får rente på pengene, men det er ingen garanti for at selskapene vil gå godt. Eller at de vil ha god nok likviditet til å betale tilbake hele lånet. Samtidig må jeg legge til at etter et år med investeringer i over 20 lån har ikke jeg opplevd et eneste misligholdt lån. Men statistisk vil den dagen komme. Og det må du være forberedt på.
Er du komfortabel med å investere i et produkt hvor du kan tape en del av sparepengene dine? Hvis ikke, la pengene stå på bankkonto!
Sjekkliste for investering i Crowdfunding
En siste ting før du bestemmer deg for om Crowdfunding er et alternativ til banksparing. Nedenfor er det noen spørsmål, hvis du kan svare ja på spørsmålene kan Crowdfunding være noe for deg.
- Jeg har penger i banken utover bufferkontoen min.
- Jeg ønsker en høyere avkastning enn den jeg får i banken.
- Min tidshorisont er på mellom 6-36 måneder.
- Jeg liker å prøve ut nye ting og ønsker å støtte norske selskaper med egenkapital.
- Jeg skjønner at det er en risiko med å investere gjennom Crowdfunding.
- For å spre risikoen kunne jeg tenkt meg å investere i flere ulike type lån.
Svarte du ja? Da kan du sette i gang! Er det i tillegg viktig for deg med bærekraftige lån og like muligheter for kvinner og menn vil jeg anbefale Kameo. Der får du alt i et!
Eller lese mer:
Crowdfunding – vanlige spørsmål
Crowdfunding: hvordan jeg velger investeringer
Beste fond 2020
Buffer er lur sparing
Image by Arek Socha from Pixabay

