Økonomi,  Privatøkonomi

Tips på hvordan du kan få en enklere og billigere jul!

En enklere og billigere jul

Kjenner du også stresset over at du skal rekke til jul? Føles det som at du kommer til å bruke mer tid og penger enn du har lyst til? Da er du ikke alene. Ut i fra mediaoppslag kan det virke som vi bruker mer og mer penger på julefeiring, for hvert år som går.

I 2017 planla vi å i gjennomsnitt bruke disse summene på julefeiringen:

Året etter, i 2018, handlet vi i gjennomsnitt julegaver for 6 116 kroner, noe som var cirka 300 kroner mer enn de 5 810 kronene vi brukte på gaver i 2019.

I år forventer Virke at julehandelen skal øke kraftig, og at vi i gjennomsnitt kommer til å bruke 11 760 kroner hver i desember.
Når skal det ta stopp?
Faktum er at det tar ikke stopp før vi selv drar i bremsen. Kanskje vi skal ta denne annerledes tiden vi lever i til å lage en enklere og billigere jul. Her kommer tips på hvordan du kan spare tid og penger på julegaveshopping. På den måten kan du få en enklere og billigere jul. Og du sitter kanskje igjen med mer penger i starten av neste år og en puls som ikke går i taket.

Som du så i oversikten over bruker vi mest penger på julegaver, så det er det her det er mest å spare. Både i tid og penger. Jo færre gaver du må kjøpe inn, desto mindre tid må du bruke i butikker og på nett. Og desto mer penger blir igjen på kontoen din. Her kommer 11 tips på en enklere og billigere jul.

TIPS 1: Snakk om forventninger

Tenk over hvem du har lyst å gi til og spør hva de tenker om å gi julegaver i år. Er det nødvendig å kjøpe inn til alle du kjenner? Det kan tenkes at andre også føler press på å ordne gaver, og at dere kan droppe det i år.

Tips 2: Gjør noe hyggelig sammen

Kanskje finner dere ut at dere heller har lyst å møtes for en kaffe, dra på restaurant eller gå en tur sammen i stedet.
Hvis dere gjør noe sammen så trenger ingen av dere å bruke tid på å finne en gave til hverandre. Dere slipper å stresse rundt i butikker og kan i stedet se frem til en koselig opplevelse.

Tips 3: Sett en makspris

Noen vil du kanskje gi gave til eller du vet kommer til å gi gave til deg. Snakk gjerne om hvor mye dere vil bruke på julegaver, og sett en makspris. Spør om det er noe spesielt de ønsker seg. Siden dere bestemt dere for en makspris vil ønskelisten bare inneholde ting som er innenfor den prisen. Kjøp det og ingenting annet.

Tips 4: Sammenlign priser på nett

Lag en liste over hva du skal kjøpe og sammenlign priser på nett. Hvis du bruker nettsider som prisjakt.no eller lignende kan du dessuten få mail når prisen synker. Men, det er ikke alltid prisnedgangen er reell, mange butikker skrur opp og ned prisene mange ganger i året. Så aller lurest er å følge med på prisene en stund.

Tips 5: Bestill julegavene på nett

Når du allikevel sammenligner priser på nett kan du like så godt bestille de over nettet og få de sendt hjem i posten. Det sparer du masse tid på, og ofte en del kroner.

Tips 6: Kjøp gaver lokalt

Hvis du ikke har lyst å handle på nett eller dra innom kjøpesenter finnes det helt sikkert en liten butikk i nærheten som selger fine ting du kan gi bort i julegave. Enten det er pynteting eller spiselige varer. Jeg er veldig glad i å kjøpe saft, sylt og andre godsaker fra Askim Frukt og Bærpresseri. Og det finnes helt sikkert noe lignende i nærheten der du bor. Du finner kanskje gaver til de fleste på lista di i samme slengen, og samtidig støtter du lokalt næringsliv.

Bilde lånt fra Askim Frukt og Bærpresseri

Tips 7: Gavekort

Hvis den du skal kjøpe til ikke har noen spesielle ønsker er et gavekort en enkel løsning. Hvis du ikke ønsker å kjøpe et spesielt sted finnes det gavekort som er gyldig på kjøpesenter over hele landet. Du kan også lage et eget gavekort hvor du gir bort massasje, barnepass, husvask eller hva enn du tror person vil sette pris på.

Tips 8: Gi bort gavekort med mening

For den som har alt kan det kanskje føles godt å ikke få noe selv, men at gaven går til noen andre som trenger det mer? Her kan du velge blant alle veldedige organsisjoneår som finnes! Gjennom Redd Barna kan du gi bort skolegang i et år og mye annet. Røde Kors har ferdige kort fra 200 kroner. Du får et kort enten i posten eller digitalt som du kan gi til noen du er glad i. På kortet kan du skrive hva du har lyst å gjøre sammen med den du gir gaven med. Du gir alltså både bort din tid og samtidig støtter du en god sak!

Tips 9: Dropp gaver til de voksne

Er dere en større familie kan det fort bli dyrt å kjøpe gaver til alle. Hvis alle blir med på det kan dere bestemme at i år kjøper vi ikke gaver til de voksne. De aller fleste har alt de trenger og selv om det er hyggelig å få gaver ender det ofte med at tingene vi får legges i skaper og skuffer og blir glemt.

Tips 10: Lag en pakke-lek

Hvis dere allikevel ønsker å kjøpe gaver til de voksne kan dere lage en pakke-lek. Alle kjøper kun én gave til en viss sum dere alle blir enige om på forhånd. Gavene samles sammen og alle som er med får én av gavene. På den måten slipper alle å bruke tid og penger på å kjøpe inn en mengde gaver, og alle får noe. Dette funker enklest når det er en mer normal jul hvor fler kan møtes. Men kanskje går det an å bytte på forhånd, eller henge gaver på døra som andre kan hente?

Tips 11: Vipps penger

Hvis du vil gjøre det utrolig enkelt med juleshoppingen vipser du rett og slett penger til alle. Det funker også bra når du vil gi penger til noen du ikke skal feire jul med. Ring og ønsk de god jul og send en pengegave over vipps.

Image by Susanne Jutzeler, suju-foto from Pixabay

Leave a Reply