Økonomi,  Økonomi i media,  Økonomisk frihet,  Privatøkonomi

Mine tanker rundt deltidsarbeid og økonomisk frihet

Et intervju om deltidsarbeid

For noen måneder siden fikk jeg mail fra Edda Drægni fra Dine Penger som hadde lyst å skrive om å frivillig gå ned i stillingsprosent. Hun lurte på hvordan det praktisk lar seg løse, hvilke utfordringer som kommer med det, og eventuelt fordeler. Ville jeg ta et intervju?
Ja, selvfølgelig! For her var sjansen å fortelle hvordan livet med frivillig deltidsarbeid og økonomisk frihet kan se ut. Edda har virkelig fått frem det jeg mener er de viktige aspektene med å jobbe deltid. Hvilket er:

  • Fleksibilitet
  • Frihet
  • Mindre stress

Her får du noen av spørsmålene hun sendte meg på mail og mine tanker rundt det. Intervju om deltidsarbeid finner du i Dine Penger nr 11, hvis du har lyst å lese det.

Hvorfor valgte jeg å frivillig gå ned i stillingsprosent?

Siden jeg gikk ut videregående har jeg nesten aldri jobbet fulltid, annet enn i kortere perioder. Det ble folkehøyskole etter videregående og så dro jeg videre til ulike land og jobbet på hotell, restaurant og cafe.
Det viktigste var å kunne reise og oppleve verden, og fulltidsjobb ble aldri en del av livet. Ikke misforstå meg, jeg har jobbet en god del og var aldri en backpacker. Faktisk så reiste jeg rundt i 5 år, og sparte samtidig penger!

Til slutt gikk jeg lei av å leve i en koffert, og endte opp i Oslo. Der ble det familie og barn, og prioriteringene forandret seg. Tid med datteren min det viktigste for meg.
Etter permisjonen jobbet jeg 100 %, og det føltes helt feil. Det ble alt for lange dager i barnehagen og få timer sammen før sengetid. Livet besto av å stresse til jobb, sitte på kontor og trykke på PC, for så å stresse hjem igjen. Alt for å få så mye tid som mulig med mitt barn.

Når barn nummer to ble født fant jeg løsningen. Gjennom å jobbe noen kvelder i uka, og bruke kontantstøtten kunne jeg utsette barnehagestart for minstemann til han ble nærmere 2 år. Eldste hadde 50 % plass i barnehagen, og på den måten ble utgiftene redusert en del og vi fikk masse tid sammen.
Det var tøft økonomisk, men det gikk. På den tiden var kontantstøtten 3 333 kroner i måneden, og jeg tjente ikke stort på de 10-12 timene i uka jeg jobbet. Men det var verdt den ekstra tiden jeg fikk med barna!

Hvor mye tjener jeg nå kontra før?

Dette er vanskelig å svare på, fordi det avhenger av hva det skal sammenlignes mot. Jeg har jobbet deltid så lenge, så for min del er ikke “normalen” å få lønn fra en fulltidsstilling.
Jeg har jobbet alt fra 25 % når jeg var hjemme med barn nummer to, noen få korte perioder 100 % og så 70 % før jeg fikk mitt tredje barn.

Det siste året har jeg jobbet både 50 % i en prosjektstilling, så nærmere 80 % når jeg tok på meg en ekstra jobb. Fra 2021 har jeg kun en stilling og det er 50 % som økonomi- og regnskapsansvarlig.

Regnskapsjobben begynte som en ekstrajobb, jeg ble spurt om å ta. Det var en utrolig spennende utfordring ta over ansvaret for regnskapet for et firma. Og de ekstra pengene var selvfølgelig hyggelige å få, men det var ikke derfor jeg takket ja til jobben. Det var mer som en bonus. Og det er det som er så fantastisk med å ha økonomisk frihet. Det er ikke pengene som styrer meg, bare tiden og hva jeg ønsker å gjøre med de timene jeg har til rådighet. Derfor sa jeg også opp min faste jobb når jeg fikk mulighet til å gå opp i stilling i regnskapsjobben. Det betyr at jeg nå bare jobber 50 % og tjener litt mindre. Samtidig får jeg mer fritid til å gjøre andre ting.

Som å skrive på bok og blogg. Tidligere gjorde jeg det ofte tidlig på morgenen, før familien står opp, og noen timer her og der på kvelder og helger. Nå som jeg jobber mindre har jeg tatt meg råd til å få en hel skrivedag i ny og ne. Og det er på grunn av at jeg har et lavt forbruk trenger som jeg ikke trenger å være urolig for inntektene. På en måte føler jeg at jeg har økonomisk frihet, og det er en fantastisk følelse.

Hva føler jeg at jeg har fått mer av?

Gjennom å jobbe mindre har jeg selvfølgelig fått mer tid til andre ting. Men ikke bare det. Det gjør at det er mindre stress i hverdagen, noe som fører til at vi alle er på bedre humør. For noen år siden måtte jeg gå opp til 100 %, i et halvår, for å ta over en del arbeidsoppgaver på jobben.
Da merket jeg hvor stor forskjell de 30 % utgjorde i hverdagen. Det var mer slit å rekke lekser, middag, alle avtaler og fritidsinteresser. Og det er egentlig normalen for de fleste.
På det punktet har jeg valgt å leve litt annerledes, og jeg bestemte meg der og da for å aldri jobbe fast 8-16 igjen.

Hvordan har det endret livet mitt?

Den viktigste fordelen med å jobbe deltid er at jeg får tid til å gjøre andre ting. På en måte har det ikke endret livet mitt, siden jeg stort sett alltid har jobbet deltid. Men jeg elsker tiden jeg har som jeg kan bruke på hva jeg vil.
Som å skrive!
Denne bloggen blir aldri ferdig og jeg har stadig noen ting jeg skriver på.
Og som etter hvert skal bli bok og publiseres på eget forlag.

Og ikke minst får jeg mer tid til å være sammen med barna. Livet er mer fleksibelt rett og slett!

Er det bedre livskvalitet eller mer stress med tanke på lavere lønn?

Gjennom å jobbe mindre har livskvalitet absolutt blitt bedre. For min del oppleves det ikke som stress med mindre penger inn hver måned. Det er fordi jeg har sett nøye på utgiftene og vet at vi klarer oss. Jeg har levd etter et budsjett i over 20 år, og vet ganske nøyaktig hva jeg bruker på forskjellige ting. Det har gjort at jeg er vant med å prioritere vekk det jeg opplever som unødvendig. Og jeg får mer tid og penger til det som er viktig for meg.

Jeg kan tenke meg at det for noen ville oppleves som mer stress å få mindre penger inn på kontoen. Spesielt hvis det skjer fra en dag til en annen. Men hvis du har et ønske om å jobbe redusert tror jeg også at du planlegger hvordan en sånn situasjon ville sett ut.

Relaterte innlegg

For tips for hvordan du får råd til å jobbe redusert kan du lese mine sparetips. De finner du her.

Det kan være smart å tenke gjennom hvordan en deltidsstilling vil påvirke pensjonen din. For min egen del påvirkes det minimalt. Det har jeg skrevet om her.

Leave a Reply