Bøker om økonomi,  Økonomi

Boktips – Livet og korleis leve det

Livet og korleis leve det av Anne Gunn Halvorsen

Jeg leser en god del bøker, mye om økonomi, litt krim og mer og mer om filosofiske temaer. Noen ganger får jeg tips om skikkelige perler, som denne boka Livet og korleis leve det.
Det var på Instagramkontoen min, Lev__mer, som som Marie Olaussen (@hvordan blir rik) skrev at denne boka måtte jeg bare lese!
Og det er helt sant! Jeg synes dessuten at DU også bør lese denne boka.

En bok om de store temaene

Så hva handler den om? Akkurat som tittelen avslører handler den om de store temaene i livet. Som kjærlighet, tid, penger, mat og død. Forfatter Anne Gunn Halvorsen begynner boka med å fortelle hvordan hun og familien flytter inn i et rekkehus. Der har en helt lik familie, med to voksne og to barn bodd. Til foreldrene valgte å gå fra hverandre. Det fører oss rett inn på temaet kjærlighet.

Kjærlighet

Vi får være med forfatteren og samboeren på samlivskurs, og det blandes med intervjuer av personer som opplevd brudd og også forskning på hva som forårsaker samlivsbrudd. Det er en tankevekkende kapittel hvor forfatteren til slutt på en elegant måte oppsummere de viktigste punktene for å få et forhold til å vare.
Det høres kanskje litt ut enkelt ut at vi må par må fortsette å finne på ting sammen, Huske å klemme hverandre, oppfører seg pent og be om hjelp. Så enkelt og så vanskelig kan det være.

Tid

I kapitlet om tid for vi møte flere personer som har valgt å strukturere hverdagen sin litt annerledes enn de aller fleste. Som Gjer André. Han bor i Oslo, har to barn og jobber akkurat så mye som må til for å tjene nok penger til å leve. Han regnet nemlig på det, og fant ut hvor mye penger familien trengte. Og kom frem til at de tjente mer enn det. Allikevel hadde de ikke penger til overs. Der og da så han muligheten til å starte egen bedrift og og jobbe akkurat så mye han selv ønsker. For å få til å jobbe mindre har familien gjort noen tilpasning. For eksempel deler barna på 2 og 4 år et soverom.

Vi får også møte firebarnsmor Gro fra Høvik. Hun jobber frivillig deltid, selv om en halvstilling som sykepleier og egen bedrift totalt sett blir som en fulltidsstilling. Hun er fullstendig klar over at det å jobbe redusert ikke er økonomisk gunstig. Derfor ser hun på boligen som en økonomisk forsikring. Noe det også er for de aller fleste av oss. Boligen blir nedbetalt over tid, og det vil gi en romsligere økonomi på sikt.

Forfatteren mener at de fleste som jobber deltid er fullt klar over de økonomiske ulempene det fører med seg. Allikevel velger de å jobbe redusert.
Det kan jeg kjenne meg igjen i. Noe av det positive med å jobbe deltid er å kunne velge mer fritt. Livet har så mye å by på, og alt kan ikke telles i penger. Det er nok grunnen til at mange velger å redusere stillingen sin, og bruke en del tid på andre ting som de opplever som viktig.

Hvordan lever de i dag?

Det er flere personportrett i denne boka, og det er så godt beskrevet at jeg lurer på hvordan de lever i dag. Seksbarnsmoren Kjersti sjonglerer fulltidsjobb, aktiviteter og en syk mann. Og hun har allikevel tid til å dra på IKEA i 10 timer med datteren som skal flytte hjemmefra. Hvordan har hun det i dag? Jeg håper hun fortsatt har like god struktur og oversikt over hverdagen sin. Og jeg håper også at forfatteren skriver en oppfølger! Såpass interessant er det å lese om livet, hvordan man bør leve det, og hvordan akkurat disse personene valgt å leve sine liv.

Relaterte innlegg

Dine Penger intervjuet meg om deltidsarbeid

Boka ” Fra rotterace til ekornlykke” av Oskar og Maribel Lindberg

Leave a Reply