Mål,  Økonomi,  Privatøkonomi

Mine mål for 2020 – hvordan det gikk

For akkurat et år siden satte jeg meg noen mål for 2020. Det var:

  • Fortsette å jobbe deltid
  • Shoppestopp
  • Passiv inntekt på 1000,-/måned
  • Spare 1000,-/måned til Australia-tur i 2025
  • Ha tid til egne prosjekter

Et år senere, hvordan gikk det egentlig?
Over all forventning faktisk!

Jobbe deltid

For et år siden jobbet jeg 50 % men kunne tenke meg å jobbe ca 60 – 70 %. Jeg visste ikke da hvordan jeg skulle få til det, men ting pleier å ordne seg.
I september ble jeg spurt om å ta over regnskapet for Borg Ramme og Gave AS, siden regnskapsansvarlig skulle slutte. Jeg tenkte meg om en stund, og fant fort ut at det var riktig å ta en ekstrajobb på cirka 20 %. Den største grunnen var ikke å tjene mer penger, det er en hyggelig bonus. Faktisk var det viktigste for meg å opprettholde regnskapskunnskapene mine, og det får jeg virkelig bruk for i denne stillingen!

Så uten å anstrenge meg gikk målet om å fortsette å jobbe deltid, men litt mer, i oppfyllelse.

Shoppestopp

Jeg og familien min var i USA når vi gikk inn i år 2020, og det kunne vært en utfordring med tanke på shoppestopp. Men jeg lot ikke det hindre meg. Det eneste jeg kjøpte på vår ferietur var litt ekstra truser og strømper, siden jeg antok at det var noe som jeg kanskje kom til å trenge. Og jeg ønsket ikke at det skulle ødelegge året med shoppestopp.

Min tanke med å droppe å shoppe var at det ikke burde være nødvendig for meg å kjøpe mer klær. Skapene mine var overfulle av klær og dette var en måte å stoppe fler ting å komme INN i skapene. Målet var å rydde vekk mest mulig i løpet av 2020. Det kan jeg si at jeg ikke helt klart. Jeg har gitt bort en mengde poser til bruktbutikker, men jeg har fortsatt mer enn jeg trenger. Derfor ser jeg for meg å fortsette shoppestoppet en stund til. Hvor lenge vet jeg ikke helt, men det er ikke noe plagg jeg absolutt MÅ ha nå. Så kanskje 400 dager med shoppestopp er oppnåelig?

Passiv inntekt på 1000,-/måned

En passiv inntekt på 1 000,- per måned mente jeg var mulig å få til, med mine investeringer i blant annet utbytteaksjer og crowdfunding. Og det var det! Jeg klarte å nå målet allerede i mai! Det kan du lese om her. Jeg har ikke regnet på hva jeg fått gjennomsnittlig i løpet av året, men jeg vet at jeg får cirka 1 000 kroner på bare crowdfunding, så målet er oppnådd!

Spare 1000,-/måned til Australia-tur i 2025

Dette er virkelig et langsiktig mål, og noe jeg gleder meg veldig til. Samboeren min har familie i Australia og derfor er det viktig at vi prioriterer å ta en skikkelig lang ferietur. I desember sto det ca 19 000,- på Kron Indeks sparingen, og forventet totalsum var ca 100 000 kroner om 5 år. Et år senere har det økt til cirka 39 000,-, hvor cirka 5 000,- er gevinst. Totalt har fondet økt med 14,9 %, og det aller første innskuddet har økt hele 22,3 %. Hvis jeg lar pengene stå i 5 år til kan jeg forvente cirka 126 000,- i fondet. Tar jeg ut pengene om cirka 4 år antar jeg at jeg har litt mer enn 100 000,-. Så får vi se om det er nok til en tur til Australia.

Sparing ga inspirasjon til mer sparing

Det å spare regelmessig hver måned for å kunne dra til Australia gjorde meg skikkelig inspirert. Så pass at jeg satte opp to andre spareavtaler. Den ene heter “Safari 2030”, og med hjelp av 500,- hver måned kan jeg forvente 94 000,- til en fantastisk 50-års feiring på en safari camp et eller annet sted i Afrika!

Den andre sparingen heter “USA 2023”, og selv om det er litt for kort horisont for å spare i fond har jeg allikevel opprettet den. Innskuddet hver måned er på 1 000,- og det vil gi meg cirka 70 000,- til en ferietur med familien. Det burde være nok til 4 uker ferie. Vi dro til Florida og feiret jul og nyttår 2019, og brukte ikke mer enn 66 000,-. Det kan du lese mer om i et innlegg i februar eller mars. Jeg jobber fortsatt med å legge inn alle tallene.

Ha tid til egne prosjekter

Siste målet var å ha tid til egne prosjekter. I fjor skrev jeg ” Drømmen er å få oversatt fler bøker og kanskje en dag skrive en egen bok. Hvem vet, kanskje blir det snart virkelighet!”
I løpet av året har jeg skrevet en god del, så pass mye at det nærmer seg en bok! Det er ganske så rart å tenkte på at noen få halvtimer om morgenen, noen kvelder og de ledige dagene når minsten sovet luren sin, kan bli flere titusen ord!
Målet er at boka SKAL bli virkelighet i løpet av 2021. Hele året har jeg og Beate Engelschiøn, som også er administrator i Facebook-gruppa MoneyPenny, skrevet på denne ennå ganske så hemmelige økonomi-boka. Planen er å gi ut på eget forlag i 2021!

Målene nådd!

Alt i alt har jeg nådd målene mine, og det føles utrolig bra!
Det vanskeligste var shoppestopp, de første månedene. Jeg som trodde jeg ikke hadde interesse for å kjøpe klær måtte virkelig jobbe med å ikke dra i butikker eller kjøpe noe på nett. Det klødde i fingrene etter å se på bukser, gensere, topper. Og det føltes som året var evighetslangt i januar og februar. Så skjedde det noe. Kanskje var det korona med nedstengt samfunn. Helt plutselig var det mye annet som ble viktigere.

Det å nærme seg slutten på å skrive en bok føles fantastisk! Og samtidig merker jeg at det ikke er nok! Jeg drømmer om en fast skrivedag i uka, hvor jeg kan sitte i flere timer i strek og formulere setninger. Kanskje blir det virkelighet neste år, kanskje ikke.

For meg har ikke 2020 handlet om å spare mest mulig. Det har vært mye viktigere å finne balansen mellom jobb, familie og egentid. Jeg er ikke helt i mål ennå. Og heldigvis er livet en prosess hvor vi utvikles og egentlig aldri kan si at vi er helt ferdige.

Mål for 2021

Jeg har tenkt en del på hva jeg vil ha som mål for 2021. Og jeg er ikke helt sikker ennå. Det bør være noe som er oppnåelig og som gjør at jeg strekker meg litt ekstra for å få det til. Tilbake til tenkeboksen, og i mellomtida er jeg godt fornøyd med å ha oppnådd det jeg ønsket i 2020.Leave a Reply