Økonomi,  Privatøkonomi

10 ting du kan spare penger på i januar

Januar er en tøff måned. Etter mye, kanskje for mye, av mat, godsaker, gaver kan det være lite rom i økonomien i det nye året.
Heldigvis går det an å gjøre noen enkle ting for å få orden på utgiftene!
Her får du 10 tips du kan spare penger på i januar.

1. Dropp treningsabonnement

Har du et håp om å bli sprekere i år? Og måten å gjøre det på er gjennom å bli medlem på et treningsstudio? Er økonomien trang vil jeg anbefale å droppe treningsabonnement og heller bruke naturen som treningsstudio. Du kan også finne alle mulige treningsvideos på YouTube, uten at det koster deg en eneste krone.

2. Spis ut av fryseren og skapene

Du har garantert mer mat i fryseren og skapene enn du tror! I begynnelsen av desember bestemte vi oss for å tine fryseren for å bli kvitt all is som dannet seg deg. Og det viste seg at vi hadde en god del fler ingredienser enn vi hva klar over. Etter tining sorterte vi maten i “brød”, “fisk”, “kjøtt” og “grønnsaker”. Og nå er de mye enklere å finne det vi trenger. Og mat er det mer enn nok av. Jeg vil anta at det er det samme hos deg, så ta deg en kikk både i skap og fryser før du drar i butikken. Kanskje trenger du ikke en gang å kjøpe inn mer mat på en stund.

3. Spis mer grønnsaker

Når vi først er inne på mat, velg grønnsaker så sparer du en god del kroner! Grønnsaker har lavere kilopris enn kjøtt og ja, det metter ikke like mye per gram, men totalt sett lønner det seg å få på mer grønt på tallerken. Gevinsten er ikke bare økonomisk, helsemessig vil du også tjene på å få i deg mer grønnsaker. Vi vet alle at det trengs 5 om dagen, så kanskje januar er tiden for å prøve å kutte ut litt dyrt kjøtt, og heller legge til friske grønnsaker?

4. Dropp brus, alkohol og godteri

Dessverre er det meste som er godt her i livet heller ikke så sundt og ikke billig. noe av det beste du kan gjøre for lommeboka, og kanskje helsa, er å kutte ut eller ned på brus alkohol og godteri. Min største last er sjokolade. Jeg skal ikke late som at jeg er i nærheten av å klare å la være å spise godteri i ukedagene. Men jeg har et håp om at jeg skal bli litt flinkere i 2021. Ikke så mye for lommeboka, men heller for helsa sin skyld.

Har du en tynn lommebok i januar kan det være verdt å prøve på å slanke ned på utgiftene på sukkerhaltig drikke, alkohol og alt som smaker søtt.

5. Strøm

Om vinteren betaler vi mer for strøm enn ellers i året. Både fordi strømprisene pleier å være høye og fordi vi bruker mer strøm. Men det trenger ikke å koste skjorta. Jeg har skrevet et eget innlegget hvor du får gode tips på hvordan du kan redusere utgiftene. Et hint, det meste av strømmen bruker vi på å varme opp boligen, så å skru ned temperaturen noen grader kan utgjøre mange tusenlapper i året!.
En annen måte å få prisgaranti på strømmen. Norges Energi er en av leverandørene som tilbyr det. Det gjør at du alltid får lavest pris på strøm, og slipper å bytte strømleverandør. Hvordan du gjør det får du info om i dette innlegget.

6. Kutt ut streaming

Har du fler enn 1 streamingabonnement? Da kan du spare minst en hundrelapp i måneden på å kutte ut det du ikke trenger. For du trenger ikke mer enn et abonnement. Velg det du liker best her og nå, og si opp de andre. Det føles kanskje litt surt i begynnelsen å gå glipp av serier og filmer du tidligere hadde tilgang til. Men man venner seg fort til å ha litt mindre å se på. Det kan også være et spark i baken til å komme deg mer ut.

Vi droppet Viaplay i sommer og beholdt Netflix. Planen var å bytte til noe annet når vi gikk lei. Men som oftest rekker vi bare ser en eller to episoder av en serie per dag, og hittil har vi ikke gått tom for ting å se på. Derfor har det for oss vært unødvendig å betale for flere streamingtjenester. Og den dagen vi går lei kan vi droppe Netflix og heller bytte til en annen tjeneste.

7. Shoppestopp

Når lommeboka er tom er det på tide å si shoppestopp. En måned eller to kan du garantert stoppe kjøp av klær, interiørting og annet du pleier å kjøpe.
1 januar 2021 hadde jeg hatt shoppestopp av klær i eksakt et år, og det har gått overraskende bra. Så pass bra at jeg har tenkt å fortsette en stund til. Min erfaring er at det er verst i begynnelsen. De første 2-3 månedene tenkte jeg mye mer enn vanlig på shopping, og følte at jeg ikke fikk “lov” til å handle ting, selv om jeg egentlig ikke hadde så lyst. Men etter hvert ble det helt vanlig å ikke kjøpe noen klær, og nå etter 365 dager har jeg ikke noe behov for å fylle opp skapene igjen.

Prøv å droppe shopping en stund og se hvordan det går. Det er mye penger og spare, og masse tid på å ikke dra på kjøpesenter, kikke i nettbutikker og ikke minst mindre å rydde og vaske!

8. Sjekk boliglånsrente

Hvor mye betaler du i rente? Har du oversikt? Du kan enkelt sjekke hva din rente er sammenlignet med andre på renteradar.no. Med noen enkle trykk får du sort på hvitt om du betaler for mye. Du kan også enkelt sende en mail til din bank og etterspørre lavere rente.

9. Se over forsikringene

Når du først er i gang med å sjekke utgiftsposter kan du ta en kikk på forsikringene dine. Hvilke forsikringer har du? Kan det tenkes at du er “dobbelt forsikret” gjennom fagforening og i banken? Noen ganger kan det lønne seg å samle forsikringene sine et sted, andre ganger ikke. Bil, bolig, personforsikring, forsikring av barn, uføreforsikring. Det meste kan forsikres her i livet, og for noen er det helt riktig. Så jeg vil ikke anbefale deg å droppe noen forsikringer. Men det du kan gjøre er å tenke nøye gjennom hva du ønsker å forsikre og om du har riktig forsikringssum. Så kan du sjekke for eksempel Finansportalen, hvor du kan sammenligne priser på forsikringene dine.
Det tar noen minutter å legge inn all informasjon, men det er verdt det hvis du sparer penger på det.

10. Selg ting du ikke bruker

Har du ting du ikke trenger? Garantert. Faktisk ligger nordmenn i verdenstoppen på forbruk. Vi kaster mest elektronikk i verden og er et av de minst bærekraftige landene i verden. I januar 2020 kom vi på plass 157 av 163 land. Bare “slått” av Singapore, De forente emirater, Kuwait og Australia.
Så hva kan du gjøre for å både reduserer forbruket og samtidig tjene penger? Jo, du kan selge tingene du ikke bruker i stedet for å hive de i søpla. Gi det en sjanse og se om noen andre har lyst på det du ikke lenger trenger. Finn er første sted og begynne, men det finnes også selge og bytte grupper på Facebook, så her er det bare å komme i gang og rense i skapene. Det sparer miljøet og kan gi deg litt ekstra kroner i kassa i januar!

Alle tipsene funker selvfølgelig uansett når på året du ønsker å spare penger. Så kom i gang med et eller flere av tipsene!

Photo by Jan Antonin Kolar on Unsplash

Relaterte innlegg

Dra på biblioteket og spar tusenvis av kroner

Hvordan man sparer inn på matbudsjettet

Leave a Reply