Bøker om økonomi,  Økonomi

Tenk enkelt – bok av Carina Poulsen

Tenk enkelt

Ofte når jeg leser en bok blir jeg nysgjerrig på hvilke kilder forfatteren har brukt. Bak i boka står det ofte en lang liste med bøker, og noen ganger legger jeg inn en bestilling på en eller flere fra lista. Det skjedde med boka Tenk enkelt – Få mer av det som betyr mest av psykolog Carina Poulsen.
Det viste seg å være en interessant bok på andre måter enn jeg først trodde. Tittelen “Tenk enkelt” kan inneholde så mye, og det gjør virkelig boka! I en positiv forstand. Boka tar blant annet for seg:

  • hva som gir oss mening i livet
  • hvorfor refleksjon rundt hvilke verdier som er viktige for oss kan ha betydelse i hverdagen
  • minimalisme
  • stress og mye mer.

Mening og lykke henger sammen

Boka begynner med “mening” og forfatteren er innom det japanske begrepet ikagai. Det forklarer hun som «grunnen du har for å stå opp om morgenen». Ikagai er kilde til lidenskap, lykke og mening. Det høres kanskje ut som en tung begynnelse på en bok, men i kapittel etter kapittel får vi fler og fler verktøy og spørsmål å reflektere over. Og til slutt merker jeg at alt henger sammen.

Litt senere skriver Poulsen «lykke er en følge av søken etter mening». Jakten på lykke skaper misnøye mener forfatteren, “vi kommer liksom aldri frem”. Allikevel er det prosessen av å komme dit som kan gi oss lykke. Og ikke minst en følelse av mestring.

I boka nevnes en studie på lykke utført av universitet Harvard i USA. Konkusjon var at det er nære og trygge relasjoner er en nøkkelingrediense for å gi oss et liv med glede og mening. Japanerne har et eget ord, moai, som betyr nære vennegrupper.

Sette pris på set du har og de små tingene i livet.

Verdiene dine kan gi deg en enklere hverdag

I kaptielet om verdier hevder forfatteren at vi kan få en enklere hverdag om vi avklarer og blir bevist på hva som virkelig betyr noe for oss. I en hektisk hverdag er det ikke akkurat det å tenke over verdiene som får høyest prioritet. Men hvis vi tar oss litt tid å reflekterer og komme frem til hva vi ønsker mer av, og hva vi kan droppe så kan det utgjøre en forskjell. Kanskje finner du ut at du heller vil bruke mer tid med noen få gode venner enn å ha et stort antall bekjentskaper.

Poulsen gir oss eksempelpå spørsmål vi kan stille oss selv som

  • Hva slags relasjoner ønsker du ha -og kanskje utvikle – til familien din?
  • Hva slags vennskap ønsker du å utvikle?
  • Hvilke nye ferdigheter ønsker du å utvikle?
  • På hvilken måte kan du øke opplevelsen av mening i arbeidshverdagen?

Hun nevner også en bok fra 2001, The American Paradox: Spiritual Hunger in an Age of Plenty. Den beskriver hvordan unge idag er mer velstående, men samtidig mindre lykkelig og mer utsatt for depresjon enn besteforeldrene sine. Det er jaget etter velstand og å eie flere ting som ser ut og gjøre oss mindre fornøyd. Forfatteren nevner også forskning som viser at det å ha mindre fører til økt tilfredshet.

Jeg verdsetter fritid høyt, og lar det påvirke hverdagen

For min egen del har jeg latt noen av verdiene mine få styre hverdagen. Jeg ønsker å ha mer tid til barna og familien, og derfor har jeg valgt å jobbe deltid. Det innebærer selvfølgelig at jeg tjener mindre penger enn jeg kunne hvis jeg hadde hatt en fulltidsjobb. Og da må jeg prioritere vekk andre ting. Siden det å ha mer fritid er så pass viktig for meg må andre ting bli mindre viktig. Som å følge moten eller bruke mye penger på å spise ute. Ja takk, begge deler funker som oftest ikke. Og jeg må ta konsekvensen over valgene jeg tatt.

For mange valg kan være belastende

I kapittelet «valg» beskriver forfatteren hvordan fler valg kan oppleves mer belastende enn frigjørende. Å stå på en cafe og velge mellom 5 varianter av is er enklere enn ha ta samme valg på cafeen som har 30 typer på menyen. Jo fler valgmuligheter vi har desto større sjanse at vi tviler på om det vi valgte var det beste valget.

Jeg husker at jeg følte det som en lettelse når jeg oppdaget bruktbutikker i tenårene. I vanlige klesbutikker var det 20, 30 kanskje 40 forskjellige t-skjorter og like mange bukser å velge mellom. Og hvilken var egentlig den beste? I en bruktbutikk har du egentlig veldig få valg. Det finnes én av hver ting. Og enten passer det eller så passer det ikke. For meg som hadde mer enn nok med å bare være tenåring, følte at det var deilig å slippe å ta enda flere valg. Og den vanen har fulgt meg siden da.

Forfatteren skriver at flere studier viser at «godt nok» er bra for oss. Å slippe å ta alt for mange valg, og være fornøyd med det vi faktisk bestemte oss for. Valget var “godt nok”.

Mennesker som blir for opptatt av å få mest mulig ut av alt, er generelt mindre lykkelig, mindre optimistiske og mer utsatt for depresjonen enn de som hviler i «godt nok».

Boka “Tenk enkelt” er fin lesning for deg som ønsker å få mer ut av livet. Noen kapittel får du sikkert mer ut av enn andre, og du trenger ikke å lese i rekkefølge. Det gjør det enkelt å gå dypere inn i det som fanger deg mest. På baksiden står det “rydd hodet – lev mer!” Noe jeg absolutt holder med om.

Fler boktips

Jeg leser en god del bøker, om alt fra økonomisk, sparing, FIRE, minimalisme til hverdagspsykologi. Fra tid til annen tipser jeg om bøkene her på bloggen. Noen er på engelsk, andre er på norsk eller svensk. For fler tips om bøker kan du klikke her.

Leave a Reply