Økonomi i media,  Privatøkonomi

Takk for god reklame Trygve Hegnar!

MoneyPenny Norge nevnes i en lederartikkel

I en lederartikkel i finansavisen Kapital.no nevnes MoneyPenny Norge, (en Facebook-gruppe jeg er adminstrator for), sammen med mange andre kvinnelige økonomi-profiler. Mer om det lenger ned.

Grunnen til at Hegnar omtaler oss, og de andre økonomi-profilene er fordi han har lest en artikkel om nyttårsforsett som gir god økonomi. Der var min med-administrator Beate Engelschiøn representert og hun kom med rådene du ser nedenfor.

Hva driver vi med i MoneyPenny?

Det er nå over 27 000 medlemmer i MoneyPenny Norge og det gjør oss til det største økonomiforumet i Norge som er forbeholdt kvinner.

Dessverre må vi avslå et eventuelt ønske om medlemskap Hegnar. På samme måte som jeg gjorde i forgårs til en kjent mannlig spareøkonom fra Nordnet.
Jeg avslo personlig med en høflig beskjed, og han ønsket meg lykke til videre med folkeopplysningen om privatøkonomi.
For det er det vi driver med i Money Penny. I tillegg til at vi har mange gode diskusjoner om investeringer. Det er nemlig plass til begge deler. Hver dag godkjenner vi administratorer titals innlegg i gruppa med alt fra spørsmål om hvordan man starter med fond, tips om grønne aksjer, linker til interessante artikler, diskusjoner om fordeling av parøkonomi, spørsmål om tips til boligkjøp, hvordan man bør tenke rundt pensjon og mye mye mer.

Ingen spørsmål er dumme og alle må begynne et eller annet sted. Vi ser at utviklingen av kunnskap blant medlemmene har vokst enormt de siste årene. Fra begynnelsen var det enklere spørsmål, så kalte “nybegynner-spørsmål”, og det er helt greit. Faktisk så ønsker vi det veldig velkommen! Det skal være lov å være nybegynner å lure på hva et fond er, hva forvaltningsgebyr er, og om det er farlig å investere på børsen.

De som vært med en stund svarer ivrig på spørsmål og det går ikke én dag uten at jeg lærer noe nytt. Bare fordi jeg er del av en stor gruppe som sammen bidrar til å øke vår felles kunnskap om økonomi. Gjennom å stille spørsmål.

Er utdannelse det viktigste for å nå frem?

Hegnar nevner flere økonomiprofiler, som Silje Sandmæl fra Luksusfellen som de fleste av oss kjenner til.

Det er tydelig at Hegnar ikke opplever at kvinnene har nok å komme med. Ikke som journalistene på Kapital, som har høy utdanning.
La oss se på bakgrunnen til de andre profilene Hegnar nevner.

  • Marie Olaussen som har en bachelor of Arts, er samfunnsredaktør i Tønsberg Blad og finnes på Instagram under @hvordan_bli_rik.
  • Lise Kristoffersen med en master i matvitenskap, som har Pengesnakk som fulltidsjobb med blogg og podd og er på Instagram under @pengesnakk.
  • Siw Slevigen som er journalist og siviløkonom, driver “Aldri mer inkasso” og skriver på @happy_penger.
  • Kjersti Grønseth er utdannet siviløkonom og står bak forbrukerfrue både på blogg og Instagram.
  • Beate Engelschiøn som tar en master i HR samtidig som hun jobber som økonomisk rådgiver i NAV, og i samarbeid med meg skriver på en økonomibok for ungdom. Og er på Instagram under @rikereliv
  • Og ikke minst Anne Berit Grostad som både har blogg og podd, skriver under @spareglede, samtidig som hun tar en master i barn og unges psykiske helse.

Alle disse snakker om økonomi på en forståelig måte. Som fører til at flere, kvinner og menn, tar grep om sin egen privatøkonomi. Og tilfeldigvis har de høyere utdannelse. Om det har noe å si for måten de klarer å fange interessen og skape spare- og investeringsglede er uklart. Og irrelevant.

Ja, man kan bli rik på et år!

Videre i lederen mener Hegnar at det er umulig å bli rik på et år, som er tittelen på Maries Olaussen nye bok. Ja, det spørs vel på hvilken definisjon man har på å være rik.
Hvis rik er å slippe søvnløse netter på grunn av gjeld, og i stedet oppnå en privatøkonomi i vater hvor man har full kontroll og penger på konto. Ja, da mener jeg at man er rik!

Fra småsparing til investering

For de fleste av oss handler det om å spare inn på unødvendige kostnader, sette av penger til buffer, kom i gang med fondsparing, og å leve et liv man tidligere kanskje bare hadde drømt om.

For mange har det bare vært en utopi. Men gjennom å hente inspirasjon hos andre, som vært på samme sted og som funnet nøkkelen, er det fler og fler som tar steget inn på børsen. Som begynner å spare. Som begynner å interessere seg for avkastning, renter, sammenligner fond, spør om råd og tar mer ansvar for egen økonomi.

Ikke vær redd for forandring

Du trenger ikke å være redd for disse kvinnene eller alle andre som skriver og snakker om økonomi. Selv om det ikke er så “avansert” som du skulle ønske så fyller det et behov. Det fører til forandringer, hvor fler kvinner, og menn, forstår at det er smart å spare en del penger hver måned. Og at det ikke er risikosport å investerer i fond.

Hyggelig tone kan anbefales, Hegnar

Til slutt Hegnar, et lite tips.
Vi får ofte tilbakemeldinger om at medlemmene i MoneyPenny Norge setter pris på den hyggelige tonen i gruppa. At alle er velkomne og at de er takknemlige for alle svar de får. Det er noe vi tror og håper vil fortsette. For denne gruppa forsvinner ikke, det kommer stadig nye medlemmer.

Det kan tenkes at noen blir så utlært i gruppa at de ønsker mer informasjon, mer dyptgående analyser av børsen. Da hadde det vært fint hvis avisen Kapital kunne vært neste skritt.

Men med den holdningen fra redaktør Hegnar føler i hvert fall ikke jeg meg velkommen som leser. Til det har jeg nok ikke tilstrekkelig kunnskap, hverken om økonomi eller vin.

Men takk for god reklame Trygve Hegnar! Det setter jeg pris på.

Relaterte innlegg

Fondssparing for nybegynnere
Her får du en enkel forklaring på hvordan du kommer i gang med fondssparing.

Veien til økonomisk frihet
Her er samlet artiklene jeg skrevet om økonomisk frihet. For deg som drømmer deg bort til mer tid til det du har lyst å gjøre mer av.

Leave a Reply