Mål,  Økonomi,  Reiser

Sånn fikk vi 4 uker familieferie i Florida for 66 000 kr!

Jul og nyttår 2019 dro vi i familien Lund til Florida i fire uker! Vi hadde ikke et totalbudsjett før vi dro, men ønsket å holde det forholdsvis billig. Med 3 barn på 15 måneder, 10 og 12 år ønsket vi å ha tid til å bade i basseng, dra i parker, spise på restaurant og se oss omkring.
Her ser du hvordan vi fikk 4 uker familieferie i Florida for 66 000 kr!

Gratis overnatting

Det første du kanskje merker er at vi ikke brukte penger på hotell eller annen overnatting. Det er ikke en forglemmelse. Grunnen til at det er at vi lånte en leilighet i Clearwater Beach. Normale leiepriser for en leilighet med 2 soverom i det område over jul og nyttår er fra 43 000 kr. Så bare der sparte vi masse penger. Clearwater Beach har blitt kåret til beste stranden i USA flere ganger, og det er virkelig helt nydelig der!

Boligbytte

Hvis du ønsker å dra til Florida og bo gratis kan du sjekke ut for eksempel boligbytte.no eller lignende konsept hvor du byttelåner boliger. Vi lånte av familie og har ikke erfaring med byttekonseptet, men hvis du ønsker å få en rimeligere ferie kan det være et godt alternativ.

Flybilletter

Det absolutt dyreste på hele reisen var å komme seg til og fra Florida. Vi reiste med Icelandair, hvilket ikke kan anbefales. (Icelandair kansellerte flyet hjem som førte til ekstra overnatting i Newark. Men EU-kompensasjon nekter de å betale. Jeg har søkt om erstatning, og venter fortsatt på svar.)

Heldigvis fikk vi plass på et SAS-fly som var halvfullt. Minsten fikk seng på veggen og vi andre la oss ned til å sove på hver vår rad!
Takket være sengen til minsten ble reisen veldig avslappende. VI var skikkelig heldige, og det kan absolutt anbefales å undersøke om det er mulig å bestille seng på forhånd. Eller når barna er større, kjøpe koffert som også kan brukes som seng.

Bilutgifter

For å komme oss til flyplassen måtte vi kjøre bil. Det koster minimalt når man har elbil, men parkering er dyrt. Vi betalte 3 020 kr på Gardermoen, og i USA var vi selvfølgelig også avhengig av bil. Leiebil i fire uker kostet 7 630 kr, bensin kostet 589 kr og parkering i parkene kostet 676 kr. Totalt brukte vi 8 895 kr på bil i USA.

Mat

Jeg vet ikke med deg, men med tre barn i ulike aldere ønsker jeg å gjøre det enkelt med mat. Når vi er hjemme betyr det å alltid ha nok i kjøleskapet og en del alternativer i fryseren. Og faktisk er det ikke så annerledes når vi er på ferie. Selv ikke en familieferie i Florida. Siden vi lånte en leilighet hadde vi tilgang til et kjøkken med alt vi trengte. Det første vi gjorde når vi kom på plass var å dra innom en mindre matbutikk og bunkre opp med de viktigste tingene. Som melk, brød, bananer og pålegg. Da hadde vi nok til frokost neste dag. Resten av ferien spiste vi som oftest frokost og lunsj hjemme, og noen ganger dro vi ut og spiste.

Med en toddler som sov midt på dagen syntes jeg det var enklest å dra på en kortere tur på formiddagen og så hjem før hun trengte sin lur. Da fikk vi andre litt avslappingstid hvor vi koste oss med spill, bok eller TV. Og så dro vi ut på ettermiddagen igjen. Eller at en av oss voksne tok med de eldste på tur og den andre var hjemme og slappet av mens minsten sov. Uansett var det som oftest enklest å spise en del måltider hjemme.

En annen fordel med å bo i leilighet på ferie er selvfølgelig at det koster mindre å lage egen mat enn å dra ut å spise. Det kan også bli en god del sunnere enn å spise på restaurant. Legger man til ferdige salater til noen av all hurtigmat du finner på butikkene i USA så metter det mer. Og føles godt for kroppen.

Parker

Det finnes mye å gjøre i Florida, og en stor del av det er å dra i parker.
Mitt tips er å ikke prøve å rekke alt for mange. Vi valgte ut 3 parker og det var absolutt passe for en ferie på 4 uker. Å dra i parker er dyrt, men verdt det. Prisen varierer i løpet av året, så sjekk hjemmesidene for rimeligere tidspunkt.

Disney World

Inngangsbillettene til Disney gikk på 3 386 kroner for 1 voksen og to barn. Samboeren og de eldste dro til Disney World, mens jeg tok en rolig dag i bassenget med minsten. For min del fristet det ikke å stå i kø med en liten en på 15 måneder. Da får vi heller ta enda en tur når hun blir større så hun også får oppleve Disney World.

Pakker til parkene

De andre to parkene vi valgte var Sea World og Busch Garden. Vi gikk for en pakke med inngangspass og gratis måltider. Både fordi vi sparte penger på det, og fordi det var enklere. Med et inngangspass med måltider kan du spise på majoriteten av restauranter i parken. Du finner enkelt ut hvilke på områdeskartene du henter ved inngangen.

Mat og parkering i parkene

Som alt annet i USA er både maten du får og parkene store! Så du trenger god tid til å komme deg gjennom de. Du kan betale ekstra for parkering nærmere parken, og det kan være smart for å utnytte tiden bedre. Samtidig er det ikke alt for store avstander, så det må du bare avgjøre selv om det er verdt å bruke penger på. Vi parkerte på den vanlige store parkeringen og gikk til parken. Det tok ikke mer enn kanskje 5 minutter, og vi var alle så spente før vi kom inn at vi ikke tenkte over at det var en liten rusletur.

Det kan være smart å dra på de aller mest populære karusselene først. De aller fleste går i en viss retning i parken, og går du motsatt vei kan du spare tid.

Show

Ikke glem å dra på showene i parkene! Vi fikk med oss spekkhoggerne på Sea World og det er en fantastisk opplevelse som ikke kan beskrives med et enkelt bilde.

Forvent kø på minst 1 time til de ulike attraksjonene. Ting tar tid. Men det trenger ikke å bety at det er kjedelig. Amerikanene skjønner dette med underholdning, og selv når du står i kø har du mye å se på og det skjer ting hele tida.

Andre aktiviteter

Med barn i ulike aldre kan det være en utfordring å finne ting å gjøre som passer alle. Noen ganger delte vi oss opp, som når jeg og de eldste dro på utendørskino og så film. Helt gratis og utrolig koselig midt i romjula!

Langs med stranda var det ofte underholdning, og vi så både cirkus-fremvisning og tryllekunstnere. Det er også gratis, men donasjoner er selvfølgelig ønskelig.

I Clearwater er den en pir man kan gå ut på, der får man en fin utsikt inn over mot stranda. Mange kvelder ruslet vi bort til piren og så på alt som skjedde.

En dag dro vi på tur til en liten by som heter Dunedin. Der gikk vi inn i en butikk hvor de solgt popkorn i ulike smaker, bokhandler med rare bøker i og klesbutikker ut over det vanlige.


Julaften i varmen

Å feire julaften uten juletre og snø føltes annerledes. På forhånd hadde vi snakket med barna om hvordan denne dagen kom til å bli. Familien var fortsatt hjemme, og vi fem feiret uten hverken ribbe eller annen julemat. Vi hadde bestemt oss for å gjøre alt annerledes. Hva er poenget med å prøve å få det til en vanlig julaften når det er 20 grader varmt og sola skinner?

Siden det koster en god del å dra utenlands forklarte vi barna at det ikke kom til å bli dyre julegaver. Det var ungene helt med på, og vi ble enige om å dra på en “dollar store” hvor alt kostet 1 dollar stykke. Der fikk barna velge ut gaver til oss voksne og søsknene, og vi voksne kjøpte gaver til barna. Det var en skikkelig morsom opplevelse hvor vi gikk rundt og kikket og prøvde å skjule for hverandre hva vi skulle kjøpe.

Det eneste som kostet mer var Trump-kepsen, som Oddgeir syntes var en fin gave til meg :-O. Den var absolutt ikke verdt pengene!

Det ble en annerledes julaften hvor vi raskt ble ferdig med åpne pakker, og så dro vi i bassenget. Senere på dagen spilte vi minigolf og julemiddagen spiste vi på en kinesisk restaurant. Det ble en julaften vi aldri kommer til å glemme.

Shopping

Jeg startet mitt shoppingfrie år mens vi var i USA. Siden vi dro til Florida 17. desember og kom hjem 12. januar måtte jeg motstå fristelsene i shoppingens mekka. Det gikk overraskende bra. Faktisk var det først noen måneder senere det begynte å bli litt tungt. Det forteller jeg mer om i et senere innlegg.

Utgiftene fordelt på ulike poster

Så hva var det som kostet mest på reisen?
Flybillettene var desidert dyreste, og tok 34 % av budsjettet. Siden minsten var under 2 år kostet hun mindre enn de større barna, og det var en av grunnene til at vi valgte å dra.

Neste “store” utgift var til aktiviteter, rett foran mat og bilutgifter. Det gikk minimalt til klær og annen shopping. Kanskje fordi jeg hadde bestemt meg for å ikke bruke så mye på shopping i USA. Samboeren kjøpte seg en ny dress, de eldste valgte ut noen nye sko, bukser, t-skjorter og andre småting. Og minsten trengte egentlig ikke noe særlig, så det droppet vi.
Med tanke på at jeg skulle påbegynne et shoppestopp på et år hadde det kanskje vært smart å gå helt “nuts” frem til nyttårsaften. Men det føltes som å jukse. Dessuten hadde jeg hverken behov eller lyst på nye klær. Det eneste jeg kjøpte var et par joggesko, fire -fem par med sokker og like mange truser. De tingene antok jeg var det som kom til å bli mest slitt under et år med shoppestopp.

Det som betyr mest

Selv om det ble minimalt med shopping angrer jeg ikke på det. Det er alle opplevelsene og fine stundene fra vår reise som jeg husker mest.

Når minsten fikk kontakt med baby-orangutangen….

når vi lekte på stranda og fikk besøk av nysgjerrige fugler …

og turen over “ørknen” i en gondol i Busch Garden, hvor vi så på dyrene mens det begynte å bli mørkt.

Vi drar tilbake!

Om noen år drar vi tilbake igjen! Da kan vi fortsatt låne leiligheten, men den gangen er budsjettet litt høyere. Flybillettene blir dyrere siden minsten er over 2 år. Og vi skal alle sammen dra til Disney World, så det blir også en større utgift.
Derfor har jeg siden oktober 2020 spart 2 000 kroner hver måned. De pengene skal gå til en ny reise. Og kanskje blir det av allerede i 2022!

Kanskje vil det koste rundt 80 000 kr på neste familieferie til Florida. Og for min del er det verdt hver eneste krone! Samtidig prøver jeg også å være litt sparsommelig på ferie, og ikke bruke uten å tenke meg om. Det gjør at vi har råd til flere lange turer og få mange ny opplevelser!

Relaterte innlegg

Storbyferie med barna – på budsjett! Om vår reise til Budapest som kostet 5 359 kr.

Hvordan jeg reiste rundt i 5 år – og sparte penger.

Leave a Reply