Bøker om økonomi

Boktips: Time and how to spend it av James Wallman

Time and how to spend it

For en tid siden leste jeg boka “Time and how to spend it av James Wallman” fra 2019. Den kan absolutt anbefales!
I boka får vi 7 regler for et rikere og lykkeligere liv. Forfatteren har også skrevet Stuffocation hvor han snakker om hvor mye ting vi har og hvordan det gjør oss ulykkelige. Denne boka er en forlengelse av Stuffocation, og fokuserer på hvordan vi bør bruke fritida vår for å få “rikere og gladere” dager.
Det er altså ikke snakk om hvordan vi skal optimalisere tiden vår på jobb eller ikke en gang i hverdagen, her snakker forfatteren bare om tiden vår i helgene. Hadde det vært et mål om å få til mest mulig av tiden vår 24/7 ville det nok føltes litt overambisiøst. De fleste av oss har en ganske så hektisk hverdag, og å da legge inn ulike strategier for å bruke tiden vår bedre er det nok rett og slett ikke TID til..

7 grunner til at vi føler at vi ikke har nok tid

I boka beskriver forfatteren flere grunner til at vi føler at vi ikke har nok tid. Som bildet nedenfor viser kan det være flere grunner til at vi opplever oss som “tids-fattige.

Hvem kan ikke kjenne seg igjen i å ha en innboks som er overfull, eller å bruke mer tid enn vi ønsker på sosiale medier?
Han sammenligner vår tidsbruk med å spise hurtigmat. Det er ikke noe vi egentlig trenger og det gjør ikke at vi føler oss tilfreds. Ikke dermed sagt at vi aldri noensinne skal “kaste bort” litt tid på å gjøre de tingene. En god balanse pleier som regel å være det beste.

Stories – 7 regler

Wallman bygger opp boken rundt “Stories”, hvor hver bokstav har en betydelse. S står for Story, T for Transformation, O for Outside & Offline, R for relationships, I for Intensity, e for Extraordinary, S for Status & Significance.

Så hva innebærer denne Stories og hvordan får vi til bedre bruk av vår tid? Jeg skal forklare hver enkelt bokstav og hvordan vi bør tenke rundt de.

S for Stories

Wallman går i detalj for hver bokstav, og begynner med S som står for Stories. Der får vi lære at gjennom å bruke tiden vår på opplevelser vil vi få historier (“stories”) å fortelle andre. Gjennom disse historiene skapes konversasjon, noe som gjør at vi får kontakt med våre medmennesker på en helt annen måte enn hvis vi for eksempel forteller om en ny ting vi kjøpt. Når vi får en bedre kontakt med mennesker rundt oss gjør det både de og oss mer lykkelige.

Det høres logisk ut. Hva opplever du som mer interessant, når noen forteller om et par sko de kjøpt eller om når de gikk tur ved havet?

T for Transformation

Neste bokstav er T for “transformation”.
Her mener Wallman at vi trenger utvikling for å ikke stoppe helt opp. Gjennom å ha fokus på å få flere opplevelser i hverdagen, som å spille brettspill, overnatte i telt vil vi utvikle oss. Ikke dermed sagt at det alltid må skje noe eller at vi alltid må prøve å forbedre oss. Hva med å være fornøyd med ting akkurat slik de er?

O for Outside & Offline

O står for Outside & Offline. Denne er enkel å skjønne. Vi trenger ikke forskning som fordeler oss at det er store fordeler med å oppholde seg utendørs og uten nett. Det merker vi når vi først gjør det. Men det er fort gjort å bli sittende i sofaen og skrolle gjennom sosiale medier. For det er oppslukende, og en distraksjon. Fra det virkelige livet. Når vi er ute får vi lavere blodtrykk, blir mindre stresset og lykkeligere. Så valget er egentlig enkelt. Vi burde være mer utendørs, og avkoblet.

R for relationships

R står for relationships. For hva er det som egentlig betyr noe? Venner og familie, medmennesker, bekjentskap, naboer og alle rundt deg. Relasjoner rett og slett. Dette er noe vi burde bruke mer tid på. Både for vår egen del og for de vi er sammen med. Vi er sosiale vesener og bør være sosiale utenfor SoMe. Der får vi kontakt på en helt annen måte enn når vi sitter foran en skjerm. Så enkelt, og noen ganger vanskelig.

I for intensity

I står for intensity og handler om at når vi skaper opplevelser har vi en sjanse å virkelig engasjere oss. Enten det er å lære oss en ny ferdighet, som å synge i kor. Det gir oss mestringsfølelse og glede. Er vi virkelig i “flow” glemmer vi tid og sted. Noe som virkelig er et tegn på at vi bruker tiden vår riktig.

E for Extraordinary

Nest siste bokstav er E og står for Extraordinary. Kanskje høres det ut som at vi skal få fritida vår til å bli helt eksepsjonell hele tida. Men det er ikke tanken bak denne bokstaven. Forfatteren mener at det er mange fordeler med å bruke tiden på opplevelser. Først kan vi planlegge opplevelsen, kanskje en reise et sted, eller en grilltur i skogen til helga. Gjennom planleggingen gleder vi oss til det vi skal gjøre, og når vi gjennomfører grillturen opplever vi forhåpentligvis også glede. Men selv om ting ikke går som planlagt, som at noen velter kakaoen over seg, eller dere glemte pølsebrød så vi det være med på å forme opplevelsen. I ettertid husker dere denne episoden og tenker tilbake på det med glede.

Når vi er midt oppe i opplevelser som går helt galt føles det kanskje fryktelige slitsomt, skummelt eller irriterende. Men etterpå, når det gått en stund, kan vi le av det som skjedde. Og det er en historie vi forteller andre.

En historie jeg ofte tenker tilbake på er den gangen jeg skulle fly alene med datteren min på snart 3 år og lillebror på 8 måneder. Det hadde vi gjort noen ganger før, men akkurat denne gangen forsvant eldstemann på Gardermoen. Noen få ubevoktede sekunder var alt som trengtes for at hun skulle stikke av gårde på eventyr. Svett og urolig bar jeg rundt på lillebror mens jeg dro en fullstappa flyplass-vogn med meg og spurte etter om noen sett en liten jente med musefletter som Pippi. Det tok kanskje noen få minutter å finne henne, men det føltes som evigheter. I ettertid har dette blitt til en historie jeg aldri glemmer.

S for Status og Significance

S står for Status og Significance og det trengs nok en forklaring på de begrepene. For her mener ikke forfatteren status som vi som oftest tenker på det. Nemlig høy lønn, flotte titler, fine hus og alt mulig annet dyrt. Med status og betydelse mener Wallman utdannelse og å involvere seg i andre, for eksempel i frivillig arbeid.

Status i form av mye penger hjelper ikke stort hvis du ikke har omtanke, venner, noen å dele tiden din med.
Da er det bedre å ha “være betydningsfull.” og det kan vi alle være.

Gjennom å bidra og gi til andre får du en betydning. Det kan være å drive med frivillig arbeid som så mange gjør i idrettslag eller andre organisasjoner. Det har ikke med inntekt å gjøre, men hvor mye du bidrar til de rundt deg. Gjennom å bruke både din tid og penger på opplevelser og andre rundt deg vil du oppleve mer lykke, ifølge forskning. Selv om de fleste av oss ønsker mer penger, så er det faktisk tiden vår vi burde prise høyere. Den kan vi aldri få mer av, og allikevel sløser vi ofte med den på ting vi egentlig ikke hverken har lyst å gjøre eller gir oss noe.

Gi av din tid til andre

I stedet for å bruke tid på ting vi opplever som unødvendig burde vi i følge forsking gi bort vår tid til andre. Selv om det kan høres ut som å miste enda mer tid, vil vi faktisk oppleve to positive ting. For det første opplever vi det som at vi bruker tiden på en fornuftig måte. Og for det andre at vi får gjort mer.
Det er altså bedre utnyttelse av tiden vår å bruke den på andre enn å sløve i sofaen.

Konklusjon

Alt i alt er det en interessant bok, enkle å forstå og tankevekkende. Mange av oss føler at vi ikke har nok tid, men å holde styr på 7 ulike bokstaver og huskeregler for å skape fler opplevelser blir litt i overkant mye jobb. Det enkleste å huske er nok å logge av mer og komme seg ut. Så lite skal til for å føle for å få en meningsfull fritid.

Tips på andre bøker

Du har kanskje lyst å lese andre bøker? Da kan jeg tipse om mine andre innlegg som du finner her
God fornøyelse!

Leave a Reply