Økonomi,  Passiv inntekt

Mine passive inntekter – på en dag

I dag har jeg hatt fri, men likevel fått passive inntekter.
Passive inntekter er en strøm av penger du får, uten å gjøre noen ting. Som for eksempel utbytte på aksjer eller renter på investeringer.

Interessert i å lese mer?

Her har jeg skrevet om 4 veier til passiv inntekt

To gode “nyheter” for inntektene mine

Jeg investerer gjennom crowdfunding, og i dag var det mulig å investerer i et lån som gir 8 % rente på pengene. Etter å ha lest igjennom alle dokumenter nøye bestemte jeg meg for å investere. Jeg satte 10.000 kroner.
I løpet av de 14 måneder som lånet gjelder vil jeg få renter hver eneste måned, og på slutten vil mine 10 000 kroner bli tilbakebetalt. Det vil si at de nærmeste 12 månedene vil jeg få 800 kroner i avkastning på pengene jeg lånt ut, så lenge lånetakeren betaler som avtalt selvfølgelig.

Idag kom det dessuten gode nyheter angående en av aksjene jeg eier. Styret foreslår å betale utbytte på tre kroner per aksje til aksjeeierne.

Nå har ikke jeg fullstendig oversikt over hvor mange aksjer jeg har i hvert selskap (jeg eier aksjer i 12-14 ulike selskaper og noen startups), men en rask kikk i nettbanken viste at jeg eier 1002 aksjer i akkurat det selskapet. Det vil si at jeg vil få 3006 kroner i utbytte, hvis det blir vedtatt på generalforsamlingen.

Det er selvfølgelig ikke en sum jeg kan leve av, men alle monner drar og jeg blir oppriktig glad over selv de minste summene som kommer inn på konto.

Nå skal det sies at utbyttet ikke blir utbetalt før senere i vår. Vanligvis rundt april og mai. Jeg vil derfor ikke snurten av de pengene på noen måneder. Men jeg synes likevel at det er litt morsomt å regne på det, og derfor skriver jeg dette innlegget.

Hvordan jeg regner ut mine passive inntekter


Det er mange måter å regne ut hvor mye passive inntekter tilsvarer.
I dag fikk jeg altså vite at utbytte kan forventes å bli 3 600 kroner, og min investering vil gi meg 800 kroner. Totalt har jeg tjent 3 806 kroner, og det kan jeg tenke på som dagens inntekt. Det stemmer på en måte, hvis jeg mener at det skal bokføres akkurat i dag. Men jeg får jo ikke pengene før om lang tid.

Jeg kan også regne sammen alle passive inntekter jeg får i løpet av året, og så se på det som en årsinntekt. Ulempen med det er at jeg ikke vet hvor mye det blir før på slutten av året.

For å motivere meg mer til å generere mer passive inntekter foretrekker jeg å se på hvor mye disse to summene utgjør per måned og dag for 2022.


For å gjøre det litt enkelt tar jeg summen, 3 806 kroner, og deler på 12 måneder. Det tilsvarer 317 kroner per måned. For å få svaret på hvor mye det er per arbeidsdag deler jeg 317 kroner på 22, og får svaret 14 kroner.
Det betyr at inntektene jeg “fått” idag, gjennom å investere i et lån til et selskap gjennom crowdfunding, og forventet utbytte gir meg 14 kroner hver arbeidsdag resten av året!

Utbytte betales jo ut en eller flere ganger per år. Er jeg heldig vil dette selskapet (og andre jeg eier) betale ut utbytte flere ganger i år. Hvilket vil gi meg enda mer passive inntekter.

Mål om å leve av passive inntekter


Som sagt, det er ingenting å leve av, men dette er bare for i dag. Hvis jeg fortsetter å investere i ulike produkter, som crowdfunding, fond eller aksjer, vil det på sikt gi mer og mer passive inntekter. Målet er å ha nok penger investert til at avkastningen går å leve av.

Noen av mine passive inntekter gjennom crowdfunding


Som tidligere nevnt har jeg investert i en del ulike lån gjennom crowdfunding. Denne måneden vil et av lånene bli tilbakebetalt helt.
På bildet nedenfor ser du hvor mye penger jeg får utbetalt gjennom en av plattformene jeg bruker.

I februar får jeg nesten 10 000 kroner inn på kontoen. Hvilket jeg allerede har reinvestert i et nytt lån. Det vil fortsette å gi meg mer avkastning, som rente på rente.

1 000 kroner per måned


Som du ser vil jeg få 543 kroner i renter i februar. Det er ren avkastning på lån jeg investert i tidligere.
På et tidspunkt hadde jeg investert så pass at jeg hver måned fikk 1 000 kroner i renter. Målet er å komme tilbake til det punktet, eller mer. Det føltes skikkelig bra å vite at jeg hver eneste måned fikk inn en god slump med penger. Uten å gjøre noen ting.

Les mer

Passive inntekter: Dette tjente jeg i 2021

Alt jeg skrevet om Crowdfunding