Budsjett,  Buffer,  Media,  Økonomi,  Privatøkonomi,  Sparing

Er du bekymret for egen økonomi?

Er du bekymret for egen økonomi?

I media hører vi ofte at det går godt med norsk økonomi. Arbeidsledigheten er lav, lønnsveksten var høyere enn på mange år og “folk flest” har spart penger under koronaen. Stemmer virkelig det? Ifølge en undersøkelse fra YouGov utført på vegne av Storebrand ser bildet er ganske så annerledes ut.

Den viser at nordmenn er mer nervøse for sin egen økonomi enn det kan virke ut i fra media.
Noen av spørsmålene som ble stilt var:

  • Er du bekymret for egen økonomi hvis boliglånsrenten stiger til 4 prosent?
  • Har du bufferkonto til å dekke uforutsette kostnader?
  • Har du mer oppsparte midler som følge av økt sparing under pandemien?

400 000 går i minus hver måned

I følge undersøkelsen går så mange som 400 000 av de som har boliglån, i minus hver måned. Og hele en million går i null. Dette er en undersøkelse som ble utført i mai og juni 2022, og som kjent har matpriser, boligrenten og strømprisene steget siden den gang.
Dette er dårlige nyheter. De som går i null eller minus i dag vil mest sannsynlig ha enda mindre penger å rutte med når høsten kommer med både økt strømforbruk og renten stiger enda mer.

Rentehevinger på rekke og rad

Norges Bank gikk for en dobbelrenteheving, 0,5 %, 18. august og det forventes enda en økning på 0,25 % i september. Som kjent har Norges Bank varslet at renten skal stige syv ganger frem til 2023. Det vil gi nesten en fordobling i boliglån renten fra rundt 2 % for et halvt år siden til cirka 4 % om cirka et år. Selv om banken krever at vi skal klare 5 % økning i boliglånsrenten når vi tar opp lån, så er det som Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand sier, ting kan ha skjedd siden du tok opp lån for å kjøpe bolig.

Cecilie kommer med eksempler som at du kan ha fått både ett og to barn og kjøpte en dyr bil. Og selv om arbeidsledigheten er lav så kan det være at du har en utrygg jobbsituasjon med kortere vikariat eller at du i verste fall blir sagt opp. 

Alt blir dyrere – hjelper lønnsøkningen?

Nå er vi i en situasjon hvor inflasjonen øker voldsomt. Det gjør at alt blir dyrere. Drivstoff koster mer enn noensinne, renten øker og matprisene har også gått opp.

Lønnsveksten skal i teorien hjelpe oss, og gjøre at lønnen strekker til å betale for de økte utgiftene. Men ikke alle får nok til å dekke oppgangen i pris. Når lønnsveksten er i prosent så er det faktisk slik at de som tjener minst også får mindre ekstra penger å rutte med.
Tjener du 1 000 000 og fikk en lønnsvekst på 3,5 % så har du 35 000 kroner mer enn tidligere, på årsbasis. Er i stedet inntekten din 400 000 har samme lønnsvekst bare gitt deg 14 000 kroner ekstra å rutte med i året. Så er det alle de som ikke gått opp i lønn i det hele tatt, de sitter igjen med kun høyere utgifter.

Mange føler seg utrygge

Mange føler seg utrygg på om de har nok penger til å betale boliglån, mat, drivstoff, klær og alt annet vi trenger i hverdagen. Ikke rart det. Undersøkelsen fra Storebrand viser følgende:

  • 50 % har ikke spart mer under pandemien.
  • 17 % har spart mer, men har likevel ikke totalt sett mer sparepenger enn tidligere.
  • Ca 20 % har ingen bufferkonto.

Trange tider fremover

Det ser altså ut som at det blir trange tider fremover. Det beste hver enkelt av oss kan gjøre er å sikre sin egen økonomi. Som å kutte ned på forbruk og/eller spare mer. Dessverre så vil ikke dette være positivt for den norske økonomien hvis vi alle gjør dette samtidig. Noen må også bruke penger for at butikker og selskaper skal overleve. Samtidig er det viktigst at familien AS overlever, og klarer å beholde bolig og få spist mat.
Mange er usikre på egen økonomi og jeg tror mange tenker mye på hvordan de skal klare å trygge sin egen familie. Vi kan ikke lene oss på at staten skal redde oss i enhver nød. Vi må selv ta ansvar.

Ta grep!

Nå er tiden her for å lage nye rutiner (hvis du ikke allerede har de på plass)
Er du en av de 20 % som ikke har bufferkonto? Det kan du gjøre noe med! Bufferen er selve nøkkelen til å få orden og ro når det kommer til penger. Den gjør at du minimerer tanker om hvordan du skal få råd til kjøpe ny vaskemaskin når den ryker. Bufferen kan hjelpe deg å sove bedre og slippe å lure på om strømregningen velter økonomien din neste måned.

Så hvordan gjør du det? Begynn med disse 3 stegene:

1. Få oversikt over sin egen økonomi.

Gjør det gjennom å sjekke nettbanken og se hvor mye du bruker på ulike ting.
Har det gått unormalt mye på god mat i sommer, ble det en dyrere ferie enn du tenkt deg? Nå kan du bruke tallene og se hva du IKKE har lyst eller råd til å bruke fremover.

Er det noen poster du kan droppe eller redusere? Noe som du brukt penger på som du egentlig ikke trenger eller har lyst å bruke penger på? Skriv ned det. Både hva du brukt penger på og hvor mye.

Hva ønsker du å bruke penger på, hva gir deg glede? Skriv ned det. Både hva du brukt penger på og hvor mye.

Begge disse gruppene skal du ha med videre til punkt 2.

2. Lag et budsjett

Det er på tide å lage et budsjett som er realistisk, og som passer deg. Ta med gruppene av ting du vil bruke penger på og det som du IKKE vil bruke penger på. Det skal med i budsjettet.
La oss si at du elsker å pynte hjemme, og ønsker å kunne unne deg noe nytt hver måned. Da skal du sette av 300- 400 kroner hver måned i budsjettet til interiør.

For den som kjøper for mye interiørting og heller vil kutte det ut er det naturlig å sette 0 kroner på interiørposten.

Fler tips om budsjett finner du her (Lage et budsjett) og her (Hvordan man bruker et budsjett)

3. Sette av penger til sparing

Er budsjettet i boks? Da håper jeg du har fått rom til å sette av litt til sparing.
Selv om du ikke opplever at du ikke kan spare i det hele tatt så er det verdt et forsøk å sette av et lite beløp hver måned. De pengene som settes på sparekonto hver måned er en trygghet, selv om det bare er 100 kroner til å begynne med.
Alt er bedre enn ingenting!
Ta automatisk sparing til hjelp og få nettbanken til å trekke pengene samme dag du får lønn. Da vil du spare helt uten å merke det, og det kan hjelpe deg å få til en buffer du kan lene deg på hvis noe skjer.