Bøker

De aller fleste bøkene kan du finne på biblioteket. Noen får du ikke tak i der og da kan kjøp være eneste utveien. Linkene nedenfor er affiliate-linker til adlibris, Det betyr at hvis du kjøper bøker, får jeg en provisjon. Det er selvfølgelig helt valgfritt å benytte seg av linkene, og koster ikke deg noe ekstra. Provisjonen bidrar til å holde bloggen reklamefri, noe som gir mer fokus på innholdet.

Det finnes mange interessante bøker om sparing, privatøkonomi, minimalisme, FIRE og alt som har å gjøre med å få litt bedre oversikt over hva pengene går til.
Her lister jeg de jeg liker ekstra godt.
Du kan også finne alle bøker jeg skrevet omtale om her.

Borgerlønn

  • Arbeid mindre – Lev mer av Christian Vennerød. Hvis du er interessert i å lese en klassiker innen tema borgerlønn er dette boka for deg. Vennerød skrev den i 1982, men den er like aktuell i dag. I boka argumenterer han for at vi alle burde motta 50 000,- hver per år, noe som i 2019 ville tilsvart rett over 150 000,-. Han ser ingen grunn til at samfunnet skal tvinge oss til å jobbe 8 timers dager, faktisk burde det være nok med 4 timer i uka!
  • Borgerlønn- ideen som endret spillet – av Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal Hva skjer hvis vi innfører borgerlønn? Vil vi alle slutte å jobbe? Eller vil vi jobbe mindre og bidra til samfunnet på andre måter? Som med frivillig arbeid, starte bedrifter, ta vare på de nære relasjonene? Boka tar for seg forskning som viser hvordan vi faktisk ikke slutter å jobbe hvis vi får borgerlønn. Noen jobber faktisk MER. Det er en lettlest og informativ bok som forklarer begrepet borgerlønn på en god måte.

Velge annerledes

Ikke alle ønsker å leve A4- liv i byen. Noen drømmer om å velge annerledes, og da er det inspirerende å lese om andre som tatt steget.

  • Et fritt liv av Simen Tveitereid. I boka får vi følge forfatteren under et år på småbruket. Bare det er nok for å sette seg i godstolen og drømme seg bort. Samtidig får vi også tekster om borgerlønn, sekstimersdag, stress og lykke. Og refleksjoner om hvordan vi velger å leve våre liv.
  • Rik på tid av Liz Buer. De fleste av oss ønsker vel å ha mer tid? I denne boka får vi dykke ned i historer om mennesker som har valg å leve litt annerledes, og fått mer tid på kjøpet. Som historien om Ellen Marie som i 2006 kjøpte Litløy fyr. Siden da har tid og penger gått til å restaurere fyret. Samtidig som hun har etablert en økologisk reiselivsbedrift. Felles for alle historiene er at de funnet andre måter å leve på. Som gir de mer enn livet de levde før. Dette er en bok du blir glad av, og som også reflekterer rundt arbeidsliv, forbruk og lykke.

Økonomisk frihet

Har du lyst å lese om hvordan du kan oppnå økonomisk frihet? Første boka på norsk

  • Fra rotterace til ekornlykke av Oskar Lindberg og Maribel Leander Lindberg. Dette svenske paret hadde en drøm om å bli pensjonister før de fylte 40. Gjennom å ta kontroll over utgiftene og forandre hvordan de så på livet nådde de drømmen! Siden 2017 lever de på oppsparte midler, og fyller dagene med det de selv har lyst til.. Boka ble utgitt på svensk i 2019, og etter jeg lest den var jeg ikke i tvil om at denne boka ville jeg oversette til norsk. Boka gir deg veien til økonomisk frihet og inspirasjon til å selv ta grep for å nå dine mål.