Buffer

Buffer er lur sparing
Bufferkonto. Høres det kjedelig ut?
Det er det absolutt motsatte! Med en bufferkonto har du trygghet i tilfelle noe skulle skje.
En bufferkonto er en reserve og skal kun brukes til uforutsette hendelser. Det skal altså ikke brukes til å betale for ferien eller kredittkort. Det beste er å venne seg til å alltid ha en buffer og ikke bruke den før man absolutt må.
Hvor mye bør man ha i buffer?
Som oftest anbefales det å ha 2 eller 3 månedslønninger på bufferkonto. Det er veldig individuelt hvor mye man bør ha spart opp. For den som har høye fast utgifter og en usikker jobbsituasjon er det lurt å spare opp 3 månedslønninger. Den som lever sparsommelig vil ha mindre behov for en stor bufferkonto.
Kanskje høres det helt uoppnåelig ut å spare flere titusen kroner. Men begynn uansett å spare. Selv om det bare er 100 kr første måneden så vil det etterhvert bli mer og mer kontoen på din. Ofte er det sånn at hvis man først begynner å spare blir man mer og mer ivrig og flinkere og flinkere.
Fordelene med å ha en buffer er at:
- Du har alltid penger i tilfelle noe skjer
- Du trenger ikke å ta opp forbrukslån, noe du sparer penger på i lengden
- Du føler mestering av å ha spart penger
- Du venner deg til et lavere forbruk
- Hvis renten øker vil du ha nok til å jevne ut de økte lånekostnadene og vil få tid på deg å justere forbruket
- Hvis du sparer i fond og samtidig har en buffer vil du aldri trenge å selge fond hvis pengebehov oppstår.
Hvordan får man en buffer?
Ok, så nå vet vi at buffer er lur sparing. Men hvordan sparer man til en buffer?
En begynnelse kan være å lage et budsjett.
Da får man oversikt over økonomien, hvor mye man bruker på hver post, og kan enkelt legge til en sparingpost.
Neste steg er å holde seg til budsjettet. Hvis du klarer å holde deg til budsjettet vil du ikke trenge å bruke av sparepengene dine. Og da vil du snart ha en buffer. Det høres kanskje vanskelig ut, men blir enklere hvis du setter opp noen mål du ønsker å oppnå når du har bufferen på plass.
Det kan for eksempel være at du ønsker å ta lappen, dra på en ferietur, eller kanskje flytte til en annen bolig.
Hvis du trenger litt mer inspirasjon for å komme igang anbefaler jeg spesielt Facebook-gruppa Sparekollektivet. Administrator Kristin er utrolig flink til å finne på morsomme utfordringer og konkurranser hvor måler er å skape en buffer. Her er det ofte snakk om å buffe så lite som 7 kroner, og det burde være overkommelig for de fleste av oss!
Hvor plasserer man bufferen?
Bufferpengene kan gjerne plasseres på høyrentekonto. Beste innskuddsrenten akkurat nå finner man lett på Finansportalen. Der kan du sammenligne din egen bank mot andre banker. Forbruksbankene gir høyere rente enn vanlige sparebanker, for tiden opp mot 2,4%.
Ikke spar for mye i buffer!
Det er viktig å ha en buffer, men den bør ikke bli for stor. Å la mye penger stå over lang tid på en sparekonto med lav rente gir ingen avkastning.
Når bufferen er på plass er det på tide å tenke langsiktig. Da er det viktig å starte med en annen form for sparing. Nemlig fondssparing.
Fondssparing passer for mer langsiktig sparing, helst mer enn 4-5 års tidshorisont.
Les mer: Fondssparing for nybegynnere