Fondssparing for nybegynnere

Noen ting å tenke på

Har du tenkt på å spare i fond, men vet ikke helt hvor du skal starte?
Du trenger egentlig ingen spesielle kunnskaper for å komme i gang. Men før du begynner å spare i fond vil jeg at du skal tenke over noe en god stund.
Vil du takle svingningene i aksjemarkedet?

Børsen går opp og den går ned, og nå i mars 2020 peker det meste nedover.
Det betyr at du vil få fler fondsandeler for mindre penger. MEN, fondene kan fortsette å synke i verdi.

Vil du klare å se at pengene dine blir mindre verdt dag for dag?

Har du lang nok tidshorisont

Totalt sett vil det lønne seg å spare i fond, hvis du har en lang nok tidshorisont. Og da snakker vi minimum 5 år.
Hvis du trenger pengene før det er ikke fondssparing for deg.
Da finnes det bedre alternativer som for eksempel banksparing eller kanskje BSU. Det gir ikke like stor avkastning over tid, men tiden er akkurat det du ikke har. Og da er det bedre å gå for det sikre alternativet. I løpet av den tiden kan det være at fondene dine går en god del i minus, før de går i pluss.
Hvordan føler du rundt det?
Er det noe du er ok med?

Tåler du nedgang?

Det er i turbulente tider vi får testet ut hvor mye nedgang vi klarer å leve med. Og det er smart å ha tenkt gjennom det på forhånd. Vil du takle 10% nedgang, 20% eller kanskje 30%? Oppgangen klarer vi enkelt, det gjør oss glade og vi tror det skal vare evig. Men som sagt, børsen svinger, og det er en del av det å være fondssparer.

Så hvis du har en tidshorisont på minimum 5 år, og takler nedgang før oppgang, er du klar for å begynne med fondssparing!
Etter at du har sett på 3 andre ting.

3 ting før du begynner med fondssparing

Her kommer 3 ting du bør ha på på plass før du begynner med fondssparing. Nemlig:

Når det er avklart er du klar for fondssparing!

Begynn å fondsspare på 1-2-3!

1. Opprett ASK

Det første du skal gjøre er å opprette ASK, en aksjesparekonto. Det er en konto som gir deg mulighet å reinvestere gevinst uten å betale skatt.
Det kan du opprette i nettbanken din, eller velge for eksempel Nordnet (sponset link) som i mine øyne er klar overlegen på brukervennlighet.
Nettsiden er oversiktlig med tydlige grafer av avkastning og det er enkelt å finne frem på siden.

2.Velg et globalt indeksfond

Aksjefond består av aksjer i minst 16 selskaper, og ofte mange flere. Når du investerer i globale indeksfond får du en god spredning i ulike markeder og regioner. Det gjør at risikoen blir lavere enn hvis du for eksempel kjøper et norskt indeksfond. Et norskt indeksfond investerer kun i de største selskapene på Oslo Børs. Og Oslo Børs er faktisk ikke en gang 1% av det globale aksjemarkedet. Da går man glipp av mange gode investeringer. Derfor anbefaler jeg globale indeksfond.

Hvis du starter med mindre enn 3 000,- som første innskudd anbefaler jeg DnB Global Indeks A. Der er grensen faktisk kun 100,-, så her er det enkelt å komme i gang. Forvaltningsgebyret er 0,21% per år. Noe som er lavt sammenlignet med mange aktive fond.

Ønsker du å starte med 3 000,- eller mer kan du for eksempel velge KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar som koster 0,18% per år. Det er et svanemerket fond, som bare investerer i selskaper som blir rangert høyt på samfunnsansvar. Minimum månedsbeløp for sparing er 500,-.

3. Månedsspar

For å gjøre sparingen så enkel som mulig anbefaler jeg å opprette en automatisk månedssparing. Legg inn trekk fra lønnskontoen din dagen etter lønning og etter hvert vil du ikke en gang merke at du sparer.

Og det er alt som trengs for å starte med fondssparing! Enkelt, ikke sant!

For deg som ønsker å lære om fond

Hvis du ønsker å lære litt mer om fond har jeg samlet mine beste innlegg nedenfor.

I “En innføring i fondssparing lister jeg de vanligste begrepene du bør kunne, forklarer hva aksjefond er og hvor mye det koster å ha aksjefond og mye mer.

Aksjesparekonto- spørsmål og svar” gir deg svar på det du trenger å vite om aksjesparekonto.

Aksjefond eller sparekonto- spiller det noen rolle?: Her sammenligner jeg avkastning over tid mellom aksjefond og sparekonto.

Indeksfond kan gi deg 200 000 kr mer enn aktive fond!” Her viser jeg hvorfor indeksfond over tid er mye bedre enn aktive fond.

Hva gjør man med fondene når aksjemarkedet svinger? Markedene svinger for tiden. I dette innlegget viser jeg effekten av å kjøpe andeler når markedet går ned.

Effekten av månedssparing – selv i dårlige tider Her viser jeg effekten av månedssparing i et fiktivt eksempel hvor kursen begynner på 100,- og synker i 2 år, før den begynner å stige igjen. Selv da tjener vil man allerede etter 3 år ha tjent på fond. Sammenlignet med bank.

Svenskene vinner over oss i fondssparing! Visste du at både svensker og dansker sparer mer i fond enn oss? Det må vi gjøre noe med, ikke sant!

Fondene stuper, hva gjør jeg nå? Børsene synker om dagen, her viser jeg 3 alternativer til hva du kan gjøre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *