Fondssparing for nybegynnere

Begynn å fondsspare på 1-2-3!

Har du tenkt på å spare i fond, men vet ikke helt hvor du skal starte?
Du trenger egentlig ingen spesielle kunnskaper for å komme i gang. Men før du begynner å spare i fond

3 ting først…

bør du ha avklart 3 ting først. Nemlig:

Når det er avklart er du klar for fondssparing!

Begynn å fondsspare på 1-2-3!

1. Opprett ASK

Opprett ASK i nettbanken din.
Den vil gi deg mulighet å reinvestere gevinst uten å betale skatt.

2.Velg et globalt indeksfond

Jeg anbefaler DnB Global Indeks A hvis du starter med mindre enn 3 000,- som første innskudd. Der er grensen faktisk kun 100,-, så her er det enkelt å komme i gang. Forvaltningsgebyret er 0,21% per år, noe som er lavt sammenlignet med mange aktive fond.

Ønsker du å starte med 3 000,- eller mer kan du for eksempel velge KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar som koster 0,18% per år. Det er et svanemerket fond, som bare investerer i selskaper som blir rangert høyt på samfunnsansvar. Minimum månedsbeløp for sparing er 500,-.

3. Månedsspar

For å gjøre sparingen så enkel som mulig anbefaler jeg å opprette en automatisk månedssparing. Legg inn trekk fra lønnskontoen din dagen etter lønning og etter hvert vil du ikke en gang merke at du sparer.

Og det er alt som trengs for å starte med fondssparing! Enkelt, ikke sant.

For deg som ønsker å lære om fond

Hvis du ønsker å lære litt mer om fond har jeg listet de beste innleggene mine nedenfor.

I “En innføring i fondssparing lister jeg de vanligste begrepene du bør kunne, forklarer hva aksjefond er og hvor mye det koster å ha aksjefond og mye mer.

Aksjesparekonto- spørsmål og svar” gir deg svar på det du trenger å vite om aksjesparekonto.

Aksjefond eller sparekonto- spiller det noen rolle?: Her sammenligner jeg avkastning over tid mellom aksjefond og sparekonto.

Indeksfond kan gi deg 200 000 kr mer enn aktive fond!” Her viser jeg hvorfor indeksfond over tid er mye bedre enn aktive fond.

Hva gjør man med fondene når aksjemarkedet svinger? Markedene svinger for tiden. I dette innlegget viser jeg effekten av å kjøpe andeler når markedet går ned.

Effekten av månedssparing – selv i dårlige tider Her viser jeg effekten av månedssparing i et fiktivt eksempel hvor kursen begynner på 100,- og synker i 2 år, før den begynner å stige igjen. Selv da tjener vil man allerede etter 3 år ha tjent på fond. Sammenlignet med bank.

Svenskene vinner over oss i fondssparing! Visste du at både svensker og dansker sparer mer i fond enn oss? Det må vi gjøre noe med, ikke sant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *