Fondssparing for nybegynnere

Reklame//
Dette er et innlegg med sponset link til Nordnet. Hvis du ønsker å bli kunde hos Nordnet og benytter deg av linken vil jeg få noen kroner.Det bidrar til at jeg kan fortsette å lage godt innhold på Lev-mer.Det er selvfølgelig helt frivillig å bruke linken, og koster ikke deg noen ting.

Noen ting å tenke på

Har du tenkt på å spare i fond, men vet ikke helt hvor du skal starte? Da har du kommet til riktig sted! Dette er fondssparing for nybegynnere, og jeg vil ta deg gjennom de grunnleggende stegene.
Du trenger egentlig ingen spesielle kunnskaper for å komme i gang. Men før du begynner å spare i fond vil jeg at du skal tenke over noe en god stund.
Vil du takle svingningene i aksjemarkedet?

Børsen går opp og den går ned, og i mars 2020 peker det meste nedover.
Det betyr at kjøpte du fond da ville du fått fler fondsandeler for mindre penger. Etter det har børsen steget igjen. Men det betyr ikke at fondene ikke kan synke i verdi i framtiden.

Hvordan tenker du rundt det? Vil du klare å se at pengene dine blir mindre verdt dag for dag? Hvis du tror at det blir tøft finnes det flere løsninger. Her gir jeg deg to ulike valgmuligheter for:

1. Du kan droppe fondssparing.
Hvis du tror at du vil få søvnløse netter hvis børsen lyser rødt, da er det nok ikke verdt det. Men les gjerne hele innlegget og de andre innleggene jeg linket til nederst. Med mer kunnskap føler du deg kanskje tryggere.

2. Du kan spare regelmessig, men ignorere børsnyheter.
Hvis du synes det er kjipt med børsnedgang, men har tro på at fondene vil gi en god avkastning på sikt kan du unngå å lese børsnyheter. Det holder å sjekke utviklingen noen få ganger i året. Og gjør du det vil du mest sannsynlig få en positiv overraskelse. På lang sikt går nemlig børsen går alltid opp.

Har du lang nok tidshorisont

Den neste tingen jeg vil at du skal tenke på er hvor lang tidshorisont du har.
Totalt sett vil det lønne seg å spare i fond, hvis du har en lang nok tidshorisont. Og da snakker vi minimum 5 år.
Hvis du trenger pengene før det er ikke fondssparing for deg.
Da finnes det bedre alternativer som for eksempel banksparing eller kanskje BSU. Det gir ikke like stor avkastning over tid, men tid er akkurat det du ikke har. Og da er det bedre å gå for det sikre alternativet.

Har du mer enn 5 års sparehorisont vil du mest sannsynlig tjene mer på fond enn banksparing. Jo lengre tid du har, dess høyere avkastning kan du forvente deg. Takket være rentes rente effekt.

3 ting før du begynner med fondssparing

Hvis du har en tidshorisont på minimum 5 år, og takler nedgang før oppgang, er du nesten klar for å begynne med fondssparing!
Det er nemlig 3 ting du bør ha på på plass før du begynner med fondssparing.

Når det er avklart er du klar for fondssparing!

Begynn å fondsspare på 1-2-3!

Ok! Nå er vi i gang! De 3 tingene du skal gjøre for å bli en fondssparer er:
1. Opprette ASK
2. Velg et globalt indeksfond
3. Månedsspar

Vanskeligere enn så er det ikke!

1. Opprett ASK

Det første du skal gjøre er å opprette ASK, en aksjesparekonto. Det er en konto som gir deg mulighet å reinvestere gevinst uten å betale skatt.
Det kan du opprette i nettbanken din, eller velge for eksempel Nordnet (sponset link) som i mine øyne er klar overlegen på brukervennlighet.
Nettsiden er oversiktlig med tydlige grafer av avkastning og det er enkelt å finne frem på siden.

2.Velg et globalt indeksfond

Aksjefond består av aksjer i minst 16 selskaper, og ofte mange flere. Når du investerer i globale indeksfond får du en god spredning i ulike markeder og regioner. Det gjør at risikoen blir lavere enn hvis du for eksempel kjøper et norskt indeksfond. Et norskt indeksfond investerer kun i de største selskapene på Oslo Børs. Og Oslo Børs er faktisk ikke en gang 1% av det globale aksjemarkedet. Da går man glipp av mange gode investeringer. Derfor anbefaler jeg globale indeksfond.

Hvis du starter med mindre enn 3 000,- som første innskudd anbefaler jeg DnB Global Indeks A. Der er grensen faktisk kun 100,-, så her er det enkelt å komme i gang. Forvaltningsgebyret er 0,21% per år. Noe som er lavt sammenlignet med mange aktive fond.

Ønsker du å starte med 3 000,- eller mer kan du for eksempel velge KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar som koster 0,18% per år. Det er et svanemerket fond, som bare investerer i selskaper som blir rangert høyt på samfunnsansvar. Minimum månedsbeløp for sparing er 500,-.

3. Månedsspar

For å gjøre sparingen så enkel som mulig anbefaler jeg å opprette en automatisk månedssparing. Legg inn trekk fra lønnskontoen din dagen etter lønning. Da vet du at det alltid er penger på kontoen. Og det beste av alt er at du etter hvert ikke en gang vil legge merke til at du sparer.

Og det er alt som trengs for å starte med fondssparing! Enkelt, ikke sant!

Ønsker du å bli kunde hos Nordnet, og samtidig sponse Lev-mer kan du benytte deg av denne linken.
Lykke til!

For deg som ønsker å lære om fond

Hvis du ønsker å lære litt mer om fond har jeg samlet mine beste innlegg nedenfor.

I “En innføring i fondssparing lister jeg de vanligste begrepene du bør kunne, forklarer hva aksjefond er og hvor mye det koster å ha aksjefond og mye mer.

Aksjesparekonto- spørsmål og svar” gir deg svar på det du trenger å vite om aksjesparekonto.

Aksjefond eller sparekonto- spiller det noen rolle?: Her sammenligner jeg avkastning over tid mellom aksjefond og sparekonto.

Indeksfond kan gi deg 200 000 kr mer enn aktive fond!” Her viser jeg hvorfor indeksfond over tid er mye bedre enn aktive fond.

Hva gjør man med fondene når aksjemarkedet svinger? Markedene svinger for tiden. I dette innlegget viser jeg effekten av å kjøpe andeler når markedet går ned.

Effekten av månedssparing – selv i dårlige tider Her viser jeg effekten av månedssparing i et fiktivt eksempel hvor kursen begynner på 100,- og synker i 2 år, før den begynner å stige igjen. Selv da tjener vil man allerede etter 3 år ha tjent på fond. Sammenlignet med bank.

Svenskene vinner over oss i fondssparing! Visste du at både svensker og dansker sparer mer i fond enn oss? Det må vi gjøre noe med, ikke sant!

Fondene stuper, hva gjør jeg nå? Børsene synker om dagen, her viser jeg 3 alternativer til hva du kan gjøre?

Leave a Reply