Oktober 2019

Investeringsporteføljen i oktober

Dette er første måneden jeg lager en oversikt over utviklingen i vår investeringsportefølje.
Totalt sett har investeringsporteføljen gått oppover i oktober!
Slik ser hele porteføljen ut med investeringer i aksjer, fond, Crowdfunding, høyrentekonto og vanlig konto.

Det er egentlig ikke noen stor forandring siden forrige måned da vi hadde noen få prosent mindre i kontanter, Crowdfunding og Indeksfond.

Og vi er egentlig et stykke unna investeringsstrategien, hvor det er tenkt å ha en god del mindre i kontanter og buffer, og mer i indeksfond.
Les mer: Min investeringsstrategi

Det som har skjedd siden sist er at jeg har kjøpt en del indeksfond og investert i et nytt Crowdfunding-lån og Oddgeir har solgt noen aksjer.

Indeksfond

I løpet av oktober har jeg investert i et nytt fond, nemlig KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar.
Det er et bærekraftig fond som også har svanemerket. Svanemerket er et miljømerke innen Norden som bare gis til produkter, eller i dette tilfelle fond, som oppfyller strenge krav innen:

 • miljø
 • arbeidsforhold
 • menneskerettigheter
 • korrupsjon. 

Årlig forvaltningskostnad er 0,18%, altså en helt fantastisk pris for et bærekraftig fond! Hittil i år har den hatt en avkastning på 29,85%. Men det er selvfølgelig ikke noen garanti for god avkastning i fremtiden.

NORDNET
Porteføljen i Nordnet har økt med 3,74% den siste måneden. Veldig god utvikling. Den siste måneden har jeg kjøpt en del andeler i:

 • Storebrand Global ESG Plus A
 • DNB USA Indeks
 • KLP Aksje Global Indeks V
 • KLP Aksje Global Mer Samfunnsansvar

KRON
Kron viser en gjennomsnittlig avkastning på 8,5% siden jeg startet sparingen for ca 3 måneder siden. I appen får man dessverre ikke oversikt over avkastning per måned. Ennå. Jeg etterspurte det på Chat med Sofian, og fikk dette til svar:

Oversikten viser at Kron Indeks har gått 0,44% bedre enn indeks den siste måneden. Og totalt avkastning var 3,54%.
Tusen takk Kron for god kundeservice! ??

Crowdfunding

Siden september har jeg gått inn i et nytt lån, og har nå totalt 5 lån. Den gjennomsnittlige avkastningen er på 11,2%. Det betyr at jeg fått en mindre sum på konto i form av utbetaling av renter og avdrag. De, sammen med litt sparepenger har gått til investeringen av nytt lån.
Ingen av mine lån er mislighold.

Noen ganger blir lånene fulltegnet på under 5 minutter, andre ganger ligger de ute i ukesvis. En gang i løpet av den siste måneden ønsket jeg å investere, men rakk jeg ikke. En annet lån har jeg overført penger til og venter på fulltegnelse. Det er altså ikke et av de 5 lånene jeg er investert i, og jeg tviler på at lånet vil bli fulltegnet.
Blir det ikke fulltegnet kan tegneperioden utvides. Blir det fortsatt ikke fullt vil jeg få tilbakebetalt pengene mine til kontoen min.

Les mer: Crowdfunding- vanlige spørsmål

Mine aksjer

Mine aksjer har gitt en avkastning på -4,1%. den siste måneden. Her går det virkelig ikke riktig veien! Men, når kursen synker bør man sitte i ro, eller eventuelt kjøpe seg opp. Siste måned har vært hektisk og jeg har ikke hatt tid til å følge med veldig nøye på de selskapene jeg har investert i. Derfor har jeg heller ikke kjøpt flere andeler i aksjene. Når man ser på hvordan Oslo Børs har utviklet seg den siste måneden er det klart at det hadde vært gunstig å investert litt mer.

Oslo Børs- utvikling i oktober

Kanskje jeg heller bør tenke månedssparing i aksjer?

Per nå er jeg investert i disse selskapene og utviklingen siden sist måned er slik:

 • Bonheur (-9,7%)
 • Elkem (+0,5%)
 • Hiddn (-67%)
 • Mowi (+7,3%)
 • Scanship Holding (-1,2%)
 • Scatec Solar (-12,6%)
 • Seadrill (-14,5%)
 • Tomra (+1,6%)

Det skal sies at Hiddn var et sjansespill, så selv om den har gått ned 67% er det ikke dramatisk i kroner og øre! Jeg gikk inn med 600-, og siden jeg kjøpte aksjene har de vært verdt nærmere 13-1400,-, og nå er verdien en bit under 300,-. Dette er lærepenger, og jeg anser de som tapt.

Totalt har jeg en negativ avkastning på mine aksjer på 10,4% siden i sommer. Oioi. Men det er ikke den værste nedgangen jeg hatt. De var faktisk mye mindre verdt tidligere i høst. Men som alltid tenker jeg langsiktig. Jeg har ikke tapt noe på aksjene mine, dette er “bare” papirtap. Det er først hvis jeg velger å selge som pengene er tapt.

Plan for november

Ingen store kjøp er planlagt, annet enn en lenger reise mot slutten av året. Så vi har mulighet til å investere mer av kontantene fremover. Fordelingen blir delt mellom aksjer, indeksfond og Crowdfunding.